Spaarrente.nl > Blog > ECB-rente beïnvloedt spaarrente

ECB-rente beïnvloedt spaarrente

Door Amanda Bulthuis  | 11 april 2017  | Nog geen reacties

De ECB-rente is het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit is de rente die een bank betaalt om geld te lenen van de ECB. Is de ECB-rente laag, dan krijg jij ook een lage spaarrente. Waarom zou de bank immers veel rente betalen om spaargeld aan te trekken als ze het geld ook goedkoop kan lenen bij de ECB? Wordt het voor banken echter duur om te lenen bij de ECB, dan willen ze juist graag spaargeld aantrekken en heeft de bank hier een hogere spaarrente voor over.

Tip! Of de ECB-rente nu hoog of laag is, je haalt altijd het maximale uit je spaargeld als je kiest voor de hoogste rente. Loop geen rente-inkomsten mis en vergelijk alle spaarrentes!

Invloed ECB-rente op spaarrente – Hoe werkt het?

Simpel gesteld werkt een bank als volgt: de bank trekt geld aan en verstrekt hiermee leningen en hypotheken aan personen, bedrijven en overheden. Het aantrekken van het geld doet de bank op verschillende manieren:

  • Via spaargeld
  • Via leningen bij andere banken en de ECB
  • Via beleggers (door het uitgeven van obligaties)

Voor al deze manieren van geld binnenhalen, betaalt de bank rente. De bank koopt het geld natuurlijk het liefst in waar dat het goedkoopst is. Als de ECB-rente laag is, zal de bank dus het liefst bij de ECB lenen. Hierdoor is spaargeld minder interessant voor banken, dus vergoedt de bank je minder rente over je spaargeld.

Maar dit wil niet zeggen dat de bank spaargeld helemaal niet meer nodig heeft. De bank wil ook altijd spaargeld en obligaties achter de hand hebben. Anders wordt de bank te afhankelijk van één partij voor het aantrekken van geld. Ook als de ECB-rente laag is, krijg je daarom nog steeds wel rente over je spaargeld.

Is de ECB-rente echter hoog, dan is het voor banken interessanter om geld aan te trekken bij spaarders. In die situatie heeft de bank meer rente over voor je spaargeld. Stijgt de ECB-rente, dan stijgt hierdoor dus ook de spaarrente.

Actuele ECB rente en spaarrente

In de onderstaande grafiek laten we zien hoe de gemiddelde rente op spaarrekening zich heeft ontwikkeld. Hier blijkt dat de spaarrente steeds ongeveer dezelfde lijn volgt als de ECB-rente. Wat opvalt is dat steeds als de ECB-rente werd verlaagd, de spaarrente één of twee maanden later een daling liet zien. Je kunt een verlaging van de ECB-rente dus zien als een soort voorspelling voor spaarrenteverlagingen.

Ben je op zoek naar een tabel met het verloop van de ECB-rente, kijk dan in het artikel Spaarrente en de Europese Centrale Bank.

Tip! ECB-rente omlaag? Deposito wordt interessant! Omdat banken als de ECB-rente omlaag gaat de spaarrente een of twee maanden later vaak ook verlagen, is het te kiezen voor deposito. Je zet je spaargeld dan vast tegen een hogere rente en voorkomt dat het rendement op je spaargeld de komende maanden daalt. Vergelijk depositorentes >>

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over ecb rente
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken