Steeds meer consumenten kiezen voor een duurzame bank, duurzame spaarrekening of een duurzaam beleggingsproduct. Uit een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) blijkt dat duurzaam sparen zelfs sneller groeit dan sparen bij een reguliere bank. Overweeg jij duurzaam bankieren wel eens? In dit artikel lees je wat het precies inhoudt en welke mogelijkheden je hebt.
Duurzaam sparen? Vergelijk alle groene spaarproducten en kies de beste duurzame spaarrekening. Groen sparen vergelijken >>
Duurzaam bankieren bij duurzame banken - Triodos of ASN?
In Nederland bestaan twee duurzame banken: Triodos Bank en ASN Bank. Deze banken bieden spaar- en betaalrekeningen, creditcards en beleggingsproducten aan. Je kunt met duurzaam bankieren dus precies hetzelfde als met regulier bankieren. Het enige verschil is de manier waarop de bank je geld investeert.
De duurzame banken investeren je geld in projecten en bedrijven met een maatschappelijk belang, zoals ontwikkelingssamenwerking, projecten rondom milieubevordering, culturele en sociale bedrijven en projecten en gezondheidsinstellingen. Daarnaast weren zij bedrijven die zich schuldig maken aan kinderarbeid en oneerlijke handel en bedrijven in de wapenindustrie. Reguliere banken investeren ook niet in het wilde weg in schadelijke bedrijven, maar de focus ligt vaak meer op de winstgevendheid dan op de duurzaamheid.
Daarnaast nemen duurzame banken zelf hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door bijvoorbeeld geen extreem hoge bonussen te geven, zelf bewust met het milieu om te gaan, heldere informatieverstrekking voor iedereen te bieden en een eerlijk personeelsbeleid te voeren.
Groen bankieren vergelijk je op kosten en rente
Bij het vergelijken van duurzame banken is het belangrijk om eerst te bepalen wat je zelf belangrijk vindt. Wil je alleen een spaarrekening en vind je vooral duurzaamheid en milieu belangrijk, dan passen Eneco Bronsparen van Aegon en de spaarproducten ASN Bank het best bij je. Maar als je meerdere bankproducten wilt openen en/of als je meerdere aandachtspunten belangrijk vindt, dan kun je bij ASN Bank en Triodos Bank terecht.
Kijk je puur naar de kosten en opbrengsten, dan komt ASN Bank als beste uit de bus. De betaalrekening kost minder dan die van Triodos en levert een rente op en de spaarrente ligt een stuk hoger dan bij Triodos Bank. Je betaalt een lagere rente voor rood staan en ASN Bank biedt een eigen creditcard aan.
Duurzaam bankieren vergelijk je op investeringen
Maar bij duurzame banken spelen ook de investeringen een belangrijke rol. Triodos Bank richt zich meer op kleinschalige en lokale projecten dan ASN Bank. Denk bijvoorbeeld aan een biologische boer of een theaterproject. ASN Bank kiest over het algemeen voor iets grotere projecten en bedrijven. Zowel ASN Bank als Triodos Bank biedt een handig overzichtskaartje met daarop alle projecten en bedrijven waarin zij investeren, zodat je een goede vergelijking kunt maken.
Groen bankieren met fiscaal voordeel
Rabobank en ING bieden speciale groene spaarrekeningen en beleggingsproducten aan met groencertificaat. Deze spaarrekeningen voldoen aan voorwaarden van de overheid rondom duurzaam sparen. Met dit groencertificaat heb je recht op fiscaal voordeel. Hoe dat precies zit, lees je in het artikel over duurzaam sparen.
Dit belastingvoordeel geldt niet voor de spaarrekeningen van ASN Bank, Triodos Bank en Eneco Bronsparen.
Let op: Spaarrekeningen met groencertificaat zijn doorgaans deposito’s met uiteenlopende looptijden. Ga je op Spaarrente.nl een spaardeposito vergelijken, dan vind je de groene deposito’s onderin de overzichten. Banken keren namelijk een zeer lage rente uit voor deze deposito’s, maar dit compenseer je deels met het fiscale voordeel dat de groene deposito’s opleveren.