Spaarrente.nl > Blog > Consuminderen betekenis

Consuminderen betekenis

Door Redactie Spaarrente.nl  | 15 juli 2013  | Nog geen reacties

Wat ooit begon als een kleinschalige beweging van milieuactivisten, groeide uit tot een enorme hype: consuminderen. Steeds meer huishoudens slaan aan het consuminderen, bewust of onbewust, uit noodzaak of als hobby. Maar wat houdt dat consuminderen eigenlijk in? En wat heb je er aan, los van de hype eromheen?

Wat betekent consuminderen?

Letterlijk betekent ‘consuminderen’ simpelweg minder consumeren. Oorspronkelijk werd deze term bedacht om consumenten bewust te maken van de gevolgen van het consumptiegedrag op het milieu. Door te consuminderen, bijvoorbeeld door minder weg te gooien en zuiniger met elektriciteit om te gaan, spaarde je het milieu.

Toen diende de crisis zich aan. Hierdoor hielden mensen minder geld over of zij wilden meer financiële zekerheid voor het geval zij werkloos zouden worden. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de extra aflossingen die op de hypotheek zijn gedaan en het toegenomen spaargeld dat bij de banken staat, maar ook in de wereldwijde besparingstrend die ontstond. Consuminderen verbreedde zich in deze trend van een milieubesparing bespaarzin op alle mogelijke manieren.

Wat is consuminderen nu?

Consuminderen gaat nu zowel om zuinig met het milieu omgaan als om het besparen in je dagelijkse leven. Een van de belangrijkste kenmerken hiervan is dat je zoekt naar manieren waarop je niet in hoeft te leveren op de kwaliteit van leven, maar goedkopere alternatieven zoekt. Daarnaast probeer je verspilling tegen te gaan door bewuster je boodschappen te doen en beter je op je water- en energieverbruik te letten. Ook kun je hierbij denken aan het kopen van tweedehands spullen en het ‘upcyclen’ van oude spullen zodat ze niet weg hoeven.

Zuinig omgaan met het milieu hoort nog steeds bij het consuminderen, maar de twee onderdelen blijken soms moeilijk te combineren. Natuurlijke, biologische en energiebesparende producten kosten vaak meer dan ‘gewone’ producten en leveren daarom geen besparing voor de portemonnee op. Daarom vult iedereen het consuminderen op een eigen manier in.

Tip! Zet je besparing op een spaarrekening. Zo zie je duidelijk het resultaat van je besparingen en bovendien groeit het resultaat door de rente. Het best kun je de rente vergelijken van verschillende aanbieders, zodat je zeker weet dat je beste spaarbank kiest.

Wat kun je zelf doen om te consuminderen?

Je kunt natuurlijk je tuin omtoveren tot een complete moestuin, de auto de deur uit doen en voortaan tweedehands kleding kopen, maar consuminderen en besparen gaat juist ook om de kleine dingen. Je kunt besparen op boodschappen door te eten wat er in de aanbieding is, te kiezen voor seizoensgroenten en seizoensfruit, alleen te kopen wat je echt nodig hebt en eens naar een goedkopere supermarkt te gaan. Je kunt oude spullen herstellen in plaats van nieuwe te kopen, vaker de fiets nemen en de stekkers uit de stopcontacten halen als je een apparaat niet gebruikt. Kortom: consuminderen gaat erom dat je bewust omgaat met je consumeergedrag.

Deze kleine aanpassingen kosten weinig moeite en leveren alles bij elkaar toch een mooie besparing op. Als je merkt hoe gemakkelijk je kunt besparen, houd je het ook een beetje leuk voor jezelf. Zo blijf je gemotiveerd.

Tips om te consuminderen

Hieronder vind je nog wat extra tips om geld over te houden.

  • Al je verzekeringen bij elkaar kosten veel geld, terwijl je meer kunt besparen op verzekeringen dan je denkt. Vergelijk je verzekeringen eens met andere aanbieders en kijk of het goedkoper kan.
  • Energieleveranciers rekenen verschillende prijzen, dus misschien kun je besparen door over te stappen. Veel energieleveranciers geven bovendien kortingen of cadeautjes als je je aanmeldt, dus zo heb je weer een extra besparing te pakken.
  • Spaar je al jaren bij dezelfde bank, dan is de kans groot dat je niet de beste rente hebt. Zo laat je geld liggen, terwijl een nieuwe rekening zo geopend is. Of misschien past een spaardeposito wel bij je situatie. Zet je je geld namelijk een tijdje vast, dan ontvang je een hogere depositorente. 
  • Neem je abonnementen eens onder de loep. Lees je deze tijdschriften en kranten wel voldoende? Ben je lid van een dure sportschool, vereniging of club en ga je er zelden heen of ben je ergens anders goedkoper uit?
  • Er bestaan veel kortingssites waarop je producten goedkoper kunt kopen of minder betaalt voor tickets of uitstapjes. Zo kun je toch de leuke dingen doen die je anders ook zou doen, maar dan goedkoper. Maar let goed op dat je geen spullen gaat kopen omdat ze zo goedkoop zijn.
  • Gebruik wat je in huis hebt. Heb je nog groente over, kook hier dan de volgende dag mee. Wat staat er nog in de voorraadkast, liggen er nog vergeten kleren achter in de kast, heb je nog spullen die je kunt opknappen zodat je deze opnieuw kunt gebruiken of verkopen?
  • Sinds consuminderen zo populair is, bestaan er diverse blogs over dit onderwerp. Hier kun je extra ideeën vandaan halen.
  • Gebruik je 'boerenverstand'. Je weet zelf het best waar je veel geld aan uitgeeft, dus neem eens te tijd om te bedenken hoe je dit goedkoper aan kunt pakken en wat je eigenlijk niet nodig hebt.
Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over besparen tips
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken