Door Amanda Bulthuis
| 26 november 2014
| Nog geen reacties
Elk jaar in november en december vliegen de advertenties en commercials van zorgverzekeraars je om de oren: het is weer tijd om over te stappen. Dat mag namelijk maar eens per jaar vóór 31 december. Dit is dus een mooi moment om je huidige zorgverzekering eens onder de loep te nemen en te bekijken of je kunt besparen op je zorgverzekering. In dit artikel vind je tips waarmee je gemakkelijk kunt besparen.
Besparen zorgverzekering – Restitutie, natura of selectief
Met een restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke zorgverzekering je stapt. Een voor een naturapolis betaal je vaak minder premie, maar je krijgt dan alleen de volledige vergoeding voor de zorg als je kiest voor een gecontracteerde zorgverlener. Een aantal zorgverzekeraars biedt ook een zogenoemde selectief-polis aan. De premie hiervan ligt nog lager, maar bijvoorbeeld het aantal ziekenhuizen waar je terecht kunt is zeer beperkt.
Besparen zorgverzekering – Kritisch op aanvullende pakketten
Veel mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering, terwijl zij nauwelijks gebruik maken van deze zorg. Soms is het zelfs goedkoper om bepaalde zorg zelf te betalen dan om je hier aanvullend voor te verzekeren. Bereken daarom goed of een aanvullende verzekering wel voordelig is en of je echt een uitgebreide aanvullende zorgverzekering nodig hebt.
Let op: Voor kinderen tot 18 jaar valt er meer zorg onder de basisverzekering dan voor volwassenen, zoals de fysiotherapie en de tandarts. Let dus goed op de vergoedingen die je kind al krijgt voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit.
Besparen op zorgverzekering – Collectiviteitskorting
Controleer eens of je via je werkgever, een patiëntenvereniging of sportclub een zorgverzekering met collectiviteitskorting af kunt sluiten. Ook veel vergelijkingssites bieden collectiviteitskortingen aan op meerdere zorgverzekeringen. Je bespaart dan tot zo’n 10 procent op de basisverzekering en tot ongeveer 20 procent op de aanvullende zorgverzekering.
Besparen op zorgverzekering – Eigen risico
Naast het verplicht eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Met een maximaal vrijwillig eigen risico bespaar je gemiddeld 250 euro op je jaarpremie. Sommige consumenten schrikken van dit hoge eigen risico, maar als je de korting van het extra risico aftrekt, blijft er maar 250 euro verhoogd risico over. Als je weinig zorgkosten maakt en een buffer achter de hand hebt om de kosten op te vangen als je toch extra zorg gebruikt, kan een vrijwillig eigen risico dus een goede keuze zijn.
Let op: Voor kinderen geldt er geen verplicht of vrijwillig eigen risico. Als je als ouder kiest voor een vrijwillig eigen risico, heeft dit dus geen invloed op de vergoedingen voor je kind.
Besparen op zorgverzekering – Jaarbetaling
Als je de premie niet maandelijks, maar eens per kwartaal, half jaar of jaar betaalt, bieden veel zorgverzekeraars een korting op de premie. Gemiddeld ligt deze besparing op 2 procent als je kiest voor betaling per jaar.
Besparen op zorgverzekering – Goed vergelijken
Als je wilt besparen op je zorgverzekering, is het heel verstandig om de verschillende zorgverzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Op vergelijkingssites als Geld.nl vul je in welke zorgwensen je hebt en of je bijvoorbeeld een vrijwillig eigen risico wilt. Daarna berekent de vergelijkingssite waar je het goedkoopste uit bent met je wensen. Ook zie je dan direct of je gebruik kunt maken van een collectiviteitskorting. Als je meerdere zorgwensen hebt, kun je het best verschillende opties uitproberen om te zien of het de moeite waard is om bepaalde zorg mee te verzekeren of niet.
Besparen op je zorgverzekering door te sparen
Zoals je misschien al merkte aan de bovenstaande tips, kunnen slimme spaarders meer besparen op de zorgverzekering dan consumenten die niet sparen. Als je zelf een buffer aanlegt, kun je met een gerust hart het eigen risico verhogen als je weinig zorgkosten maakt. Je kunt dan eventuele onverwachtse kosten toch opvangen. Zou je niet sparen, dan lukt dat niet. Ook als je de premie eens per jaar wilt betalen, moet je een flink bedrag beschikbaar hebben. Als je bovendien kritisch bent op je aanvullende verzekeringen en het bedrag dat je hiermee uitspaart op een spaarrekening zet, kun je én de kosten betalen als je toch zorg nodig hebt én je ontvangt rente zolang je het geld niet uitgeeft.
Tip! Sparen om een eventueel hoog eigen risico op te vangen gaat het best op een spaarrekening met een hoge rente. Op Spaarrente.nl kun je eenvoudig de spaarrente vergelijken om de beste spaarrekening te vinden. En net als bij de zorgverzekeringen geldt hier: let ook goed op de voorwaarden, want deze verschillen per bank.