Spaarrente.nl > Blog > Besparen op verzekeringen

Besparen op verzekeringen

Door Redactie Spaarrente.nl  | 24 juni 2013  | (3 reacties)

Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bespaar je tot ruim 1.000 euro per jaar als je je regelmatig je verzekeringen vergelijkt en overstapt. Hoe kun je zoveel mogelijk besparen op je verzekeringen?

Bezuinigen op het aantal verzekeringen

Besparen op je verzekeringen begint met overzicht creëren. Maak eerst een lijst van alle verzekeringen die je hebt. Denk hierbij aan:

 • Zorgverzekering
 • Reisverzekering (langlopend, kortlopend, annuleringsverzekering)
 • Inboedel- en opstalverzekering met eventuele aanvullingen
 • Autoverzekering of de verzekering van bijvoorbeeld motor, fiets of brommer
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Garantieverzekeringen op elektronica (smartphone, laptop, wasmachine)
 • Uitvaartverzekering
 • Levensverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering

Heb je al deze verzekeringen wel nodig? Je basiszorgverzekering en je motorrijtuigverzekering zijn wettelijk verplicht, maar voor andere verzekeringen geldt dat je soms beter kunt sparen om bepaalde tegenslagen op te vangen. Denk hierbij aan verzekeringen voor je fiets, wasmachine en smartphone, maar ook aan bijvoorbeeld de uitvaartverzekering. Als je zelf de kosten op kunt vangen, ben je vaak veel goedkoper uit.

Tip! Overweeg je om bepaalde verzekeringen op te zeggen? Zorg dan dat je spaart voor voldoende financiële buffer om de eventuele kosten te kunnen betalen.

Besparen op verzekeringen en aanvullingen

Naast het belang van elke verzekering kun je ook eens kijken of de dekking van je verzekeringen klopt. Ben je onderverzekerd, dan krijg je niet de volledige vergoeding die je nodig hebt als er iets gebeurt. Maar oververzekerd zijn kost jaarlijks ook een flink bedrag. Een aanvullende verzekering die je eigenlijk niet gebruikt, een te hoge inboedelwaarde verzekerd, een te uitgebreide reisverzekering, al jarenlang een all-risk autoverzekering terwijl je auto inmiddels niet meer zo nieuw is; het zijn allemaal voorbeelden van oververzekering waarop je gemakkelijk kunt besparen.

Bovendien kun je soms onnodig dubbel verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland als je deze verzekert in je reisverzekering. Een groot aantal kosten vergoedt je zorgverzekeraar namelijk al. Bekijk je polis eens om te zien of dit voor jou geldt.

Tip! Vaak krijg je pakketkorting als je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar onderbrengt. Ben je goedkoper uit met deze pakketkorting dan bij andere verzekeraars, dan heb je weer een mooie besparing te pakken. Let er wel goed op of een andere verzekeraar zonder pakketkorting niet toch goedkoper is.

Bezuinigen op verzekeringen door hoger eigen risico

Kies je voor een hoger eigen risico, dan betaal je minder premie. Je kunt hiervoor kiezen bij je zorgverzekering, maar ook bij je inboedelverzekering of autoverzekering. Kies je voor een eigen risico, stort de uitgespaarde premie dan op een spaarrekening, zodat je het eigen risico op kunt vangen.

Tip! Verzekeringen betaal je meestal maandelijks, maar je kunt er voor kiezen om jaarlijks te betalen. Je krijgt dan vaak een korting van ongeveer 5 procent op de premie. 

Tip! Collectiviteitskorting is een korting die je krijgt als je een verzekering afsluit met een groep of via een bestaand collectief, bijvoorbeeld vanuit je werk of via bepaalde websites. Deze korting kan flink schelen op de premie. Heb je de beste verzekering gekozen, bekijk dan eens of je deze via een bestaand collectief af kunt sluiten.

Besparen op verzekeringen – Overstappen

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Controleer dan even welke opzegtermijn er geldt voor je bestaande verzekering. Meestal moet je deze een jaar aanhouden en mag je daarna elke maand opzeggen. Overstappen van zorgverzekering kan elk jaar aan het einde van het jaar. Je kunt bij het aanvragen van de nieuwe verzekering vragen of de verzekeraar een overstapservice heeft, zodat je zelf niets hoeft te regelen met je vorige verzekeraar. Zo niet, dan moet je op tijd je opzegging doorgeven, zodat de oude verzekering zo snel mogelijk stopt.

Tip! De gemakkelijkste manier om te besparen op je verzekeringen is overstappen naar een goedkopere aanbieder. Door jaarlijks de premies te vergelijken, kun je goed in de gaten houden of je nog bij de goedkoopste aanbieder zit. Op de vergelijkingssite Geld.nl kun je zorgverzekeringen, reisverzekeringen, autoverzekeringen, inboedel- en opstalverzekeringen vergelijken.

Besparen op verzekeringen samengevat

In kort lees je hieronder wat je kunt doen om te besparen op je verzekeringen:

 • De premie vergelijken met andere verzekeraars en oversluiten als een andere verzekeraar goedkoper is
 • De dekking kritisch bekijken en deze verhogen waar nodig en verlagen als deze te uitgebreid is
 • Een eigen risico afsluiten scheelt in de premie
 • Onderzoeken of je kortingen kunt krijgen: collectiviteitskorting, pakketkorting, korting bij jaarlijkse betaling in plaats van maandelijks
 • Verzekeringen stop zetten die je eigenlijk niet nodig hebt
Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over besparen vaste lasten
Reacties
Joris 20 juni 2014Bedankt voor de tips, ik zal er nog eens goed naar kijken. Heeft u wellicht ook tips met betrekking tot pensioenen? Ik vind dit namelijk een lastig ding en zou hier graag als jonge ondernemer meer te weten over willen komen. Of kan ik beter een financieel adviseur inschakelen? Ik hoor het graag! Groeten, Joris
Redactie Spaarrente 20 juni 2014@Joris, bedankt voor je reactie. Wij richten ons op deze website voornamelijk op particulieren. Voor pensioeninformatie voor ondernemers, kunt u dus inderdaad het best een financieel adviseur vragen naar de mogelijkheden.
VergelijkUwKosten 13 augustus 2014Handige tips! Deze neem ik zeker mee als ik onze bezoekers advies geef :
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken