Spaarrente.nl > Blog > Bespaartips voor op vakantie

Bespaartips voor op vakantie

Door Redactie Spaarrente.nl  | 30 juni 2015  | Nog geen reacties

Natuurlijk wil je zo ontspannen mogelijk op vakantie, zonder je al te druk te maken over geld. Toch kost een vakantie nu eenmaal veel geld, dus kun je maar beter zo slim mogelijk met je vakantiebudget omgaan. Deze handige bespaartips voor het boeken van de vakantie en voor de vakantie zelf helpen je daarbij.

Tip! Naast besparen op je vakantie kun je ook slim sparen voor je vakantie. Door te kiezen voor de spaarrekening met de hoogste spaarrente heb je dankzij de rente een extra bedrag om uit te geven op vakantie. Meer tips lees je in de blogpost 'Sparen voor vakantie'. 

Tips besparen vakantie boeken

Besparen op je vakantie begint al bij het boeken. Naast vroegboekkortingen of juist goedkope last-minutes heb je hiervoor verschillende mogelijkheden. Met de onderstaande checklist boek je zeker de goedkoopste vakantie:

 • Datum: een paar dagen eerder of later vertrekken kan het verschil maken tussen een duurdere of goedkopere periode. Daarnaast betaal je meer voor weekenden dan voor doordeweekse dagen.
 • Tijdstip: vliegen op een minder ideaal tijdstip scheelt vaak in de kosten.
 • Locatie: een hotel net buiten het centrum of iets verder van het strand is vaak goedkoper. Dat geldt natuurlijk ook voor campings.
 • Vertrek- en aankomstpunt: je betaalt minder voor je vliegreis als je vanaf een kleiner vliegveld vertrekt of aankomt op een minder centraal gelegen vliegveld. Ook betaal je soms minder als je vliegt vanuit Duitsland of België.
 • Vervoersmiddel: voor een vakantie binnen Europa loont het de moeite om te controleren welk vervoersmiddel het goedkoopst is. Dit kan de auto zijn, maar ook het vliegtuig, de trein of de bus. Daarnaast kost een huurauto minder als je deze lokaal huurt in plaats van op het vliegveld.
 • Pakketreis of alles apart boeken: soms ben je goedkoper uit als je een compleet pakket boekt waarbij de reis, het verblijf en alle extra’s inbegrepen zijn. Maar bij andere vakanties bespaar je juist door bijvoorbeeld de reis apart te boeken. Vergelijk de kosten dus altijd even.

Tip! Je kunt ook besparen op je reisverzekering. Meestal betaal je minder voor een kortlopende reisverzekering, tenzij je vaker op vakantie gaat. Daarnaast verschillen de tarieven per aanbieder. Je kunt deze tarieven bijvoorbeeld vergelijken op Geld.nl

Geld besparen op vakantie

Ook tijdens je vakantie kun je flink besparen zonder dat je vakantie er minder leuk op wordt. Zo kun je ervoor kiezen om elke dag uit eten te gaan, maar je kunt ook lekker gaan picknicken bijvoorbeeld. Daarnaast scheelt het in de kosten als je zelf verzorgingsproducten en boodschappen meeneemt, zeker als je deze in de aanbieding koopt. Neem een koelbox of koeltas mee en je kunt goedkoop op pad.

Verder bespaar je tijdens je vakantie met de volgende tips:

 • Leef als een inwoner van het land. Door restaurantjes, terrassen, supermarkten en markten buiten het toeristische gebied op te zoeken bespaar je niet alleen veel geld, je ziet ook veel meer van het land of van de stad dan de andere toeristen.
 • Bellen en internetten in het buitenland? Controleer wat dit je kost en of je een vakantiebundel af kunt sluiten. Vergeet in elk geval niet om internet uit te schakelen zodra je bij de grens komt.
 • Je kunt eens opzoeken op welke manieren je kortingen kunt krijgen. Studenten krijgen bijvoorbeeld in veel steden korting op bezienswaardigheden op vertoon van hun studentenkaart.
 • Gebruik maken van het openbaar vervoer kost minder dan reizen met een huurauto of taxi. In veel steden kun je als toerist ook fietsen huren: goedkoper en je ziet veel meer.
 • Let goed op waar je je uitjes boekt. In het hotel kosten deze vaak meer dan wanneer je naar het toeristeninformatiekantoor gaat. Of bekijk alleen de brochures om ideeën op te doen en regel het uitje zelf!
 • Zoek op internet naar de ervaringen van andere vakantiegangers die al op je bestemming zijn geweest. Welke entreekaartjes waren de moeite waard en welke niet? Welke gratis activiteiten raden zij aan, waar kun je goedkoop winkelen en terrassen en hoe kun je zo goedkoop mogelijk reizen in het land?

Tip! Pinnen in het buitenland? Vergeet dan niet om deze optie ‘aan’ te zetten bij je bank. Buiten Europa is deze mogelijkheid standaard uitgeschakeld. Houd er bovendien rekening mee dat pinnen in het buitenland vaak geld kost. Pin dus een groter bedrag, zodat je minder vaak hoeft te pinnen. 

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over besparen tips
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken