Treuzelend kabinet kost spaarder 20 procent rendement
Door Redactie Spaarrente.nl
|
05 januari 2018
| (
10 reacties)
De afwachtende houding van het kabinet bij het hervormen van de vermogensrendementsheffing kost de spaarder tot bijna 20 procent van het rendement over zijn spaargeld. Dit blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Spaarrente.nl. “Het fictieve rendement van 4 procent dat de Belastingdienst hanteert, is veel hoger dan de rente die je nog krijgt op je spaargeld. En hoe langer het kabinet wacht om hier iets aan te doen, hoe meer geld het de spaarder kost”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.
Ondertussen betaalt de spaarder
Heb je een spaarsaldo van minimaal 30.000 euro, dan betaal je over het saldo boven de heffingsvrije grens meer dan het aan rendement oplevert. Je betaalt de Belastingdienst dus geld voor het hebben van spaargeld. Dit loopt op tot 110 procent van je rendement. Had het kabinet in 2014 het fictief rendement verlaagd naar 3 procent, zoals de Commissie Dijkhuizen voorstelde, dan streek de fiscus ‘slechts’ 75 tot 90 procent van je rendement op. Een verschil dat oploopt tot bijna 20 procentpunten.
“Omdat het kabinet niet voornemens is snel belastinghervormingen door te voeren en de spaarrentes ondertussen gewoon verder dalen, ziet de spaarder de komende tijd alleen nog maar meer van zijn spaargeld naar de fiscus gaan”, voegt Bulthuis toe.
De minister van Financiën zei op Prinsjesdag dat het Kabinet pas aan het einde van de zomer van 2015 met de eerste plannen komt voor belastinghervormingen. Dit terwijl de Commissie Dijkhuizen in 2013 al adviseerde het fictieve rendement te verlagen naar 3 procent in 2014 en daarna te koppelen aan het werkelijke rendement over de afgelopen vijf jaar. Maar er gaan ook andere stemmen op over hoe de belasting op vermogens te hervormen. Zo komt vanuit de linkse hoek, in aanvoering van de Franse econoom Thomas Piketty, het idee om een progressieve vermogensbelasting in te voeren. Hierbij betalen de mensen met de laagste vermogens een laag percentage belasting (bijvoorbeeld 0,5 procent). Vervolgens lopen de tarieven op tot misschien wel 10 procent bij de vermogens die in de miljoenen lopen.
“De vermogensrendementsheffing vervangen door een progressieve vermogensbelasting is misschien nog wel een beter idee dan het fictieve rendement verlagen”, zegt Bulthuis. “Zo worden de lasten eerlijker verdeeld. De mensen met de hogere vermogens betalen dan meer. En de mensen met de lagere vermogens, die hun spaargeld hard nodig hebben als buffer voor financiële tegenvallers”, kunnen dan worden ontzien.
Compenseer de heffing
Welke richting de overheid ook kiest, een hervorming van de belasting laat nog wel even op zicht wachten. Gelukkig kun je als spaarder wel zelf nog wat doen. “In plaats van te wachten op belastinghervormingen van de overheid kun je de vermogensrendementsheffing compenseren door te kiezen voor een hogere spaarrente”, adviseert Bulthuis. De hoogste spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening krijg je bij Knab met 1,75 procent. Door deze hogere rente, houd je tot wel 40 procentpunt meer van je rendement over na aftrek van de vermogensrendementsheffing.
ReactiesM Koopman 06 oktober 2014Zou de principiele juridische vraag niet kunnen zijn, of een overheid belasting kan heffen over niet verdiend geld? Komt Europa nu eens de spaarder tegemoet?
vmjb 13 oktober 2014Helemaal mee eens. Waarom pikken we deze gang van zaken nu al jaren? Vandaag al wéér een renteverlaging bij mijn bank! Zou er niet iemand eens een actiegroep kunnen beginnen? Of is er misschien een jurist of een politieke partij die de kat de bel aan wil binden?
Filip S. 20 oktober 2014Grappig dat het blog een relatief ingewikkelde Excelsheet publiceert met een uitleg van een complete alinea. De spaarquote delen door 1,2 had volstaan, maar daarmee negeert het blog wel de uitgangspunten van de wet, gat je vermogen een bepaalde grens voorbij moet je er misschien eens zinnigere dingen mee don dan te laten slapen op de spaarrekening.
Rovie 23 oktober 2014De roverheid meet met 2 maten.Ze leggen de pensioenfondsen n.l. wel een absurde rekenrente van 2% op.
Henk 30 oktober 2014Dit is heel makkelijk op te lossen laat alle 50 plussers het spaargeld van de bank halen eens kijken wat er gebeurd
Frits 02 november 2014“Zo worden de lasten eerlijker verdeeld. De mensen met de hogere vermogens betalen dan meer.
Als er een percentage is dat voor iedereen geld betalen mensen met hogere vermogens al meer. 10% heeft niets meer met eerlijk delen te maken maar met onteigening van geld door de overheid van een iedere die door hard werken meer dan de middenmoot bij elkaar gespaard heeft.
Denk dat in de praktijk deze mensen gewoon het land gaan verlaten met hun miljoenen en de overheid helemaal geen belasting meer van ze kan verlangen zie hoe dit in Frankrijk is gegaan.
ed 02 november 2014Meeste mensen hebben nog niet door wat overheid aan doen is. En dat is de armen armer maken en de rijkeren rijker. Een gevolgd voorbeeld van Amerika. Wat wil je dan met zoveel mensen op deze kloot?
30 miljard voor een bank van ons geld !! Wordt 2015 verkocht voor hopenlijk 15 miljard?!! minimaal 15 miljard down the drain, vindt u dat normaal? We vinden alles normaal, zolang er maar itets van oranje is en we een smartphone voor onze kop hebben. Aloude gezegde geef het volk brood en spelen.
WE mogen zelfs de regering kiezen! Maar nagenoeg elke keer zit de zelfde shit in den haag.En elke keer hetzelde sinds de invoering van de euro, rijken rijker en de rest naar de kloten.
nedbike 03 november 2014De redactie vergist zich of doet dit met opzet.
Rente min inflatie min vermogensrendementheffing is vanaf 2002 al negatief!
Hoe kunt u nu schrijven dan je met KNAB 40% meer overhoudt?
Redactie Spaarrente 03 november 2014In dit artikelen hebben we het over de invloed van de vermogensrendementsheffing op het geld dat je daadwerkelijk overhoudt na aftrek van de vermogensrendementsheffing.
De inflatie is in dit verhaal niet meegenomen. Dit omdat de inflatie te maken heeft met de waardevermindering van je geld en die niet voor iedereen even zwaar weegt. Het hangt maar net af van je bestedingspartroon en of de inflatie betrekking heeft op de zaken waar jij je spaargeld aan uit wilt geven.
ron 16 november 2014er is een hele simpele oplossing gewoon weer in de oude sok sparen en al het geld van de bank halen, moet je eens opletten hoe snel de regels aangepast worden als de banken failliet dreigen te gaan