Belastingaangifte eenmanszaak
Door Redactie Spaarrente.nl
|
28 december 2022
| (
17 reacties)
De belastingaangifte hoort er bij, ook als je een eenmanszaak hebt. Maar bij de belastingaangifte voor een eenmanszaak komt wel wat meer kijken dan wanneer je in loondienst bent. Je moet bijvoorbeeld weten onder de inkomstenbelasting en wat onder de omzetbelasting valt.
Belastingaangifte eenmanszaak - Omzetbelasting
Omzetbelasting gaat over de btw die je moet rekenen over de producten of diensten die je met je bedrijf levert. Meestal vraag je 21 procent btw. Deze btw mag je verrekenen met de btw die jij als eenmanszaak betaalt over de producten en diensten die je bij andere bedrijven afneemt. De omzetbelasting gaat dus puur om de btw.
De Belastingdienst stuurt je een bericht waarin staat hoe vaak je de omzetbelasting moet betalen. Als je naar verwachting niet veel af hoeft te dragen, tot ongeveer 1.900 euro, betaal je maar eens per jaar omzetbelasting. Maar bij grotere bedragen betaal je eens per kwartaal de omzetbelasting of zelfs per maand als je meer dan 15.000 euro per jaar moet betalen.
De eerste belastingaangifte als eenmanszaak voor de omzetbelasting doe je nadat de Belastingdienst je een formulier heeft toegestuurd. Daarna moet je per maand, kwartaal of jaar de belastingaangifte doen via een online omgeving van de Belastingdienst. Je krijgt telkens bericht als het weer tijd is voor de belastingaangifte.
Tip! Voor de belastingaangifte is het handig als je een speciale zakelijke rekening opent voor alle zakelijke transacties. Zo behoud je het onderscheid tussen zakelijke transacties en privégeld. De Belastingdienst stelt een zakelijke rekening niet verplicht, maar de bank meestal wel. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Is een zakelijke rekening verplicht?’
Eenmanszaak inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting betaal je maandelijks, op basis van een inschatting van de Belastingdienst. De belastbare winst van de afgelopen jaren vormt hierbij het uitgangspunt. Natuurlijk varieert de werkelijke winst per jaar, dus bij de jaarlijkse belastingaangifte in maart bereken je de definitieve inkomstenbelasting over het voorgaande jaar. Bij een hogere winst dan verwacht betaal je dus een naheffing. Pakt de winst lager uit, dan krijg je de te veel betaalde belasting terug.
Maar de Belastingdienst ziet niet elke eenmanszaak als onderneming voor de inkomstenbelasting. Alleen als je onder meer voldoende winst maakt, zelfstandig genoeg bent en je minimaal 1.225 uur per jaar in de eenmanszaak steekt, ben je voor de inkomstenbelasting ondernemer. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan valt de inkomstenbelasting onder inkomsten uit overig werk.
Tip! Als je winst hoger uitpakt dan verwacht, is het verstandig om wat geld opzij te leggen om de belastingaanslag te betalen. Als je dit geld op een zakelijke spaarrekening zet, behaal je in de tussentijd toch rendement over dit geld. De zakelijke spaarrekening met de hoogste spaarrente vind je eenvoudig op Spaarrente.nl:
Inkomstenbelasting eenmanszaak – Vrijstellingen
De inkomstenbelasting betaal je als eenmanszaak dus over je belastbare winst. Deze bereken je door de kosten en afschrijvingen van je omzet af te trekken. Ook mag je enkele aftrekposten van de omzet aftrekken. Dit zijn:
- Zelfstandigenaftrek: Als de Belastingdienst je erkent als ondernemer, mag je een vast bedrag van ruim 5.030 euro (2023) van je belastbare winst aftrekken.
- MKB-winstvrijstelling: Als je inkomstenbelasting betaalt als ondernemer heb je recht op een extra vrijstelling van 14 procent op je belastbare winst.
Over de belastbare winst betaal je inkomstenbelasting volgens de belastingschijven die ook gelden voor inkomen uit loon. Afhankelijk van de winst betaal je minimaal 36,96 procent en maximaal 49,50 procent belasting.
ReactiesAnnie Disseldorp 05 april 2014Hoeveel belasting betaal je van je spaarrekening
Want je heb alle belastinge betaald , wat over gehouden en daar spaar je wat van voor later
Hoeveel belasting betaal ik daar dan voor
Redactie Spaarrente.nl 07 april 2014Hallo Annie, de belasting over je spaargeld valt in box 3. Als je totale vermogen in deze box hoger is dan 21.139 euro of 42.278 euro voor fiscaal partners, betaal je hier belasting over. Over het vermogen boven de vrijstelling betaal je 1,2 procent belasting. Hoe deze belasting precies werkt, lees je in het artikel https://informatie.spaarrente.nl/vermogensrendementsheffing.
Yousef 07 mei 2014Beste
Als mijn jaarinkomsten 36000 euro Hoeveel moet ik betaal aan belasting?
met vriendelijke groet
Yousef
Redactie Spaarrente 07 mei 2014@Yousef, bedankt voor je vraag. Helaas kunnen wij hier niet zonder meer een antwoord opgeven, omdat hoeveel belasting je betaalt van meer zaken afhankelijk is dan alleen je inkomsten. Je kunt het beste contact opnemen met de Belastingdienst.
Tobias 16 januari 2015beste,
Ik heb van mijn privé rekening, geld overgemaakt naar mijn zakelijke rekening t.b.v. opstarten eigen onderneming. Moet ik dit bedrag opgeven aan de belasting als omzet?
Jeffrey 17 januari 2015Tobias,
Nee u hoeft dit niet op te geven, want dit geld heb je al eerder verdiend, daar is al belasting over betaald. En het geld wat u vannuit uw privevermogen hebt gestort naar uw zakelijke rekening is een investering
Erik 09 april 2015Beste,
In hoeverre kan ik aflossingen van een lening aftrekken van mijn winst? Is het belastingtechnisch voordeliger om leningen zo laat mogelijk af te lossen?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Redactie Spaarrente.nl 09 april 2015Beste Erik,
Zakelijke leningen zijn aftrekbaar van de winst voor zover de lening niet terug ontvangen wordt. Onzakelijke leningen kunnen in die situatie aftrekbaar zijn, maar het is niet altijd even duidelijk hoe dit zit. Neem voor een persoonlijk advies contact op met een financieel adviseur, deze kan je vertellen wat in jouw situatie belastingtechnisch voordelig is om te doen.
Mete Bagci 14 december 2015Ik heb nu een onderneming en ik zal in 2016 beginnen in loondienst. Ik wil ondertussen in mijn vrije tijd verder geld verdienen met mijn onderneming.
Mijn vraag is: Zal mijn inkomen die ik verdien in loondienst gezien worden als omzet/winst voor mijn bedrijf. Zo ja, zal daar weer belasting van afgetrokken worden en wat voor belasting gaat er dan af?
Debby Accountant 25 januari 2016Omzet en winst zijn toch twee verschillende dingen?
Melissa 28 maart 2016Als ik geld opneem van mijn zakelijke rekening gewoon bij een pinautomaat.
Hoe kan ik dat dan het beste benoemen op mijn belasting aangifte?
Joost 22 februari 2017Als ik nu bij de BTW-teruggave geld terugkrijg, valt dit dan onder inkomen voor je bedrijf of is het vrij opneembaar en vrij te besteden?
Redactie Spaarrente.nl 23 februari 2017Terugontvangen btw valt niet onder je inkomsten en hoef je dus ook niet op te geven.
Bianca 06 april 2017Ik ben voor de inkomstenbelasting geen ondernemer, dus moet ik mijn inkomsten en aftrekbare kosten bij Overig werk invullen. Nu is het zo dat mijn aftrekbare kosten hoger zijn dan mijn inkomen, dus dan komt er onderaan de streep een minbedrag te staan. Dit wordt toch niet geaccepteerd?? wat nu? Een deel van de aftrekbare kosten opgeven zodat onderaan de streep nul wordt en de andere helft volgend jaar meenemen?
Marie 05 mei 2017Bedankt voor dit belastingadvies. Vaak raak ik helemaal de kluts kwijt met alle verschillende regels en belastingen. Is het niet handiger om iemand in dienst te nemen die dat voor je doet? Dat scheelt vast een hoop tijd en stress.
https://commandeuraccountants.nl/fiscaal-advies
Eva 16 augustus 2017Hallo,
Ik heb een eenmanszaak en ben nu de winst van het jaar 2016 aan het berekenen. Mijn vraag gaat over de omzet. Moet ik verder rekenen met de omzet inclusief btw of met de omzet exclusief btw? Vervolgens kan ik eenvoudig alle kosten eraf trekken die ik in het jaar heb gemaakt en vervolgens heb ik de winst toch? Alvast bedankt
Marise 27 november 2017Ik heb een kennis prive € 10.000,- geleend voor een verbouwing in zijn bedrijf.
Nu hij terug gaat betalen is hij echter bang dat hij hier een hoog bedrag aan belasting over moet betalen terwijl ik denk dat het juist aftrekbaar is.
Hij heeft een salaris uit de zaak maar daar blijft niet veel van over om de schuld mee af te betalen.
Kunt u ons hierover adviseren.