Belastbaar vermogen, wat is dat?
Door Redactie Spaarrente.nl
|
27 december 2022
| (
11 reacties)
Je belastbaar vermogen is het deel van je vermogen waarover je vermogensrendementsheffing betaalt. Je hoeft namelijk nooit over je hele vermogen belasting te betalen. De Belastingdienst stelt elk jaar een heffingsvrije grens vast. Tot dat bedrag is je vermogen of spaargeld niet belastbaar.
Compenseer de belasting!
Kies voor de hoogste spaarrente. Vergelijk snel en eenvoudig online. Direct vergelijken>>
Belastbaar vermogen box 3 - Wat valt onder je vermogen?
Onder je eigen vermogen valt niet alleen je spaargeld, maar ook andere vormen van vermogen. De volgende vormen van vermogen vallen onder je vermogen in box 3:
- Geld van jou, je partner en minderjarige kinderen dat op een betaal- of spaarrekening staat.
- Contant geld en waardebonnen.
- De waarde van je aandelen, obligaties en andere beleggingen.
- Leningen die je aan anderen hebt verstrekt.
- De waarde van een tweede woning.
- Niet-vrijgestelde bankspaarproducten en kapitaal- of lijfrenteverzekeringen. Het gaat dan zowel om geld op de rekening als om uitkeringen uit een van deze producten.
- Overige bezittingen, bijvoorbeeld je aandeel in het vermogen van de Vereniging voor Eigenaren (VvE).
Box 3 vrijstelling - Vanaf welk bedrag is je vermogen belastbaar?
Maar je hoeft natuurlijk niet over elke euro die je bezit belasting te betalen. Voor iedereen geldt in 2023 een heffingsvrije grens van 57.000 euro, of van 114.000 euro voor fiscaal partners. Je vermogen onder deze grens valt niet onder je belastbaar vermogen. Ook gelden er soms extra vrijstellingen, zoals een vrijstelling voor spaargeld op een spaarrekening met groencertificaat.
Tip! Een compleet overzicht van vrijstellingen vind je in het artikel ‘Vrijstelling vermogensrendementsheffing’.
Belastbaar spaargeld en belasting
Als je vermogen boven de vrijstelling uitkomt, betaal je vermogensrendementsheffing over het deel boven deze grens. De Belastingdienst gaat uit van een ficitief rendement op je vermogen. Hierover betaal je 32 procent vermogensrendementsheffing in 2023. Hoe hoog het fictieve rendement is dat de fiscus hanteert, hangt af van hoeveel spaargeld je hebt en welk deel van je vermogen bestaat uit beleggingen en overige bezittingen.
Over het deel spaargeld rekent de Belastingdienst een fictief rendement dat gebaseerd wordt op de gemiddelde spaarrente in 2023. Dit percentage is dus pas na afloop van 2023 bekend. Over de beleggingen en overige bezittingen gaat de fiscus uit van 6,17 procent rendement.
Belastbaar spaartegoed verlagen
Heb je een belastbaar vermogen? Er bestaan een aantal manieren om je vermogen of spaartegoed te verlagen, waardoor je minder belasting betaalt over dit vermogen. Hieronder vind je enkele tips om je belastbaar spaartegoed te verlagen voor de peildatum op 1 januari:
- Los extra af op schulden, zeker als deze lager zijn dan de vrijstelling van 3.400 euro (boven dit bedrag mag je schulenden aftrekken van je vermogen in box 3). Je bespaart dan niet alleen op de belasting, maar ook op de rente.
- Stort een extra bedrag op je bankspaarrekening of in je lijfrentepolis voor je pensioen. Binnen de reserveringsruimte geldt hiervoor een vrijstelling.
- Verplaats een deel van je geld naar een groene spaarrekening. Let er hierbij wel op dat de rente op deze spaarproducten lager ligt dan de rente op reguliere spaarrekeningen en deposito’s.
- Overweeg een extra aflossing op de hypotheek. Je bespaart dan zowel op de belasting als op de hypotheekrente.
- Eventueel kun je een bedrag schenken aan iemand. Maar voor je belastbaar spaartegoed in box 3 heeft het geen nut om te schenken aan minderjarige kinderen, want dit spaargeld valt onder het eigen vermogen van de ouders.
- Een grote uitgave doen.
ReactiesJPB 21 december 2013De Belastingdienst rekent anno bijna2014 nog steeds met 4%, in welk jaar leven die mensen?
Hanny Slutter 21 december 2013het is een grote schande dat de regering ons op diemanier behandeld.
JDW 21 december 2013Heb je dan liever dat de BD met 2% rekent en dan 60% belasting inhoudt?
Het gaat toch gewoon om belastinginning.
G.van Olst 21 december 2013Waarom sparen??
Als je in een verzorgings tehuis komt krijgt
iedereen hetzelfde zelfde bord met eten voorgeschoteld
LGT 21 december 2013We worden al jaren bestolen door de Belastingdienst.
Je spaart geld van je inkomen waarover je al lang inkomstenbelasting hebt betaald. Nu wordt er nog eens belasting geheven over de rente van je eigen geld en nog onredelijk veel ook.
Schande voor onze Overheid die alleen aan zichzelf denkt.
Margriet van Buren 24 december 2013het is nog steeds : sparen wordt bestraft en schulden maken wordt beloond. De belastingdienst pakt waar wat te halen valt.
Marijke Eriks 06 maart 2014Hier begrijp ik niets van: waarom bepaalt de fiscus het vermogen 2014 op 1 januari 2014 ? Het vermogen kan toch in de loop van het jaar veel lager of hoger worden ?
Je doet nu per 1 april aangifte IB met een vermogenopgave van 15 maanden oud!
Redactie Spaarrente.nl 06 maart 2014Hallo Marijke. Tot enkele jaren terug berekende de Belastingdienst je belastbaar vermogen op basis van 2 peildata: 1 januari en 31 december van hetzelfde jaar. Maar de laatste jaren geldt inderdaad maar 1 peildatum. Dit kan zowel voordelig als nadelig uitpakken. De reden hiervan is ons niet bekend.
Pip 05 april 2014Je kan beter wat spaargeld in een ouwe kous duwen. Levert het geen rente op maar kost je ook geen extra belasting. Je bent je huur en zorgtoeslagen kwijt wanneer je wat spaart. Dus waarom op je rekening laten staan als het je geld kost op den duur?
Teun Visser 03 januari 2015Wanner Den Haag Rutte en zijn kornuiten niet van ons steelt kunnen zij in Brussel niet het braafste jongetje van de klas spelen.
Ger 04 december 2015Jaren pikt de belasting keer op keer weer een deel van de rente die ik niet kreeg en dan wordt ook je banktegoed nog eens als vermogen meegerekend. Begin van de maand wordt mijn 805,- zorg- en energiekosten ingehouden en ook daar moet ik nog eens belasting over betalen, omdat het op de 31 ste van de maand er nog op staat.p Schande.!!