Spaarrente.nl > Blog > Sparen voor uitvaart

Sparen voor uitvaart

Door Redactie Spaarrente.nl  | 18 januari 2018  | (3 reacties)

Een uitvaart kost al snel 10.000 tot 15.000 euro. Als je komt te overlijden, wil je waarschijnlijk niet dat je nabestaanden deze kosten zelf moeten betalen. Om dit te voorkomen kun je zelf sparen voor de kosten van een begrafenis of crematie. Sparen voor je uitvaart kan op de volgende manieren: 

  • Op een spaarrekening of spaardeposito bij de bank
  • Op een speciale spaarrekening bij een uitvaartverzekeraar
  • Door een uitvaartverzekering af te sluiten
Zelf sparen voor je uitvaart?
Je hebt het benodigde bedrag het snelst bij elkaar als je spaart tegen de hoogste rente. 
Spaarrente vergelijken >>

Sparen voor begrafenis of crematie op spaarrekening of deposito

Wil je toch zelf sparen voor je uitvaart, dan kun je dit doen op een reguliere spaarrekening of een deposito bij de bank. Je profiteert dan niet van de fiscale voordelen die gelden voor banksparen. Kies je voor een deposito, controleer dan wel bij de bank of je nabestaanden direct over de rekening kunnen beschikken als je overlijdt.

Je kunt er ook voor kiezen om een spaarrekening of deposito te openen samen met een mederekeninghouder, bijvoorbeeld met je partner, kind of kleinkind. Deze kan dan altijd over de rekening beschikken als je komt te overlijden. Kies hier alleen voor als je het vertrouwen hebt dat de mederekeninghouder geen misbruik maakt van de mogelijkheid om geld te kunnen opnemen van je spaarrekening of deposito. 

Tip! Tegen de hoogste rente sparen voor je uitvaart? In de renteoverzichten op Spaarrente.nl zie je direct welke bank de hoogste rente biedt voor een spaarrekening of deposito:

Belastingvrij sparen voor uitvaart bij een verzekeraar

In plaats van bij de bank, kun je ook bij een uitvaartverzekeraar sparen voor je uitvaart. Sommige uitvaartverzekeraars bieden speciale uitvaartdeposito’s aan. Op deze deposito’s kun je zelf sparen voor je uitvaart met dezelfde fiscale vrijstelling die voor banksparen geldt.

De voorwaarden voor deze uitvaartdeposito’s verschillen per verzekeraar. Zo kan de rente die je ontvangt bij de ene verzekeraar hoger liggen dan bij een andere verzekeraar en ook de minimuminleg en de mogelijkheden verschillen. Verder brengt de ene verzekeraar meer kosten in rekening dan de andere.

Let op: De uitvaartdeposito's van verzekeraars zijn geen spaarproducten zoals die van banken. Deze producten vallen ook niet onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je spaargeld niet gegarandeerd is als de verzekeraar failliet gaat.

Een uitvaartdeposito bij een verzekeraar in plaats van een gewone uitvaartverzekering is vooral interessant als je door ouderdom of ziekte geen uitvaartverzekering meer kunt afsluiten. Veel uitvaartverzekeraars bieden vanaf een bepaalde leeftijd geen uitvaartverzekeringen meer aan. Ook bij bepaalde ziektes kun je soms geen uitvaartverzekering meer afsluiten.

Sparen voor begrafenis of verzekeren?

Naast sparen voor je uitvaart kun je je ook verzekeren voor deze kosten. Het grootste voordeel hiervan is dat je direct verzekerd bent voor de kosten van de uitvaart. Kom je dus op een jonge leeftijd te overlijden, dan betaalt de verzekeraar toch de volledige uitvaart ook al heb je nog maar weinig aan premie betaald. Ook als je niet genoeg inkomen hebt om het risico van jong overlijden op te kunnen vangen, kan een verzekering een slimme optie zijn.

Maar een verzekering vergoedt niet altijd alle kosten van de uitvaart. Vaak moeten de nabestaanden toch een deel van de uitvaart bijbetalen. Als je zelf voldoende kunt sparen voor de uitvaart, weet je zeker dat alle kosten betaald kunnen worden van de uitvaart zoals jij en je nabestaanden deze het liefst hebben.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over sparen voor later
Reacties
Fred 04 januari 2015Hallo ik wil graag 6000 euro in zetten voor min.10 jaar voor 2 personen voor de uitvaart waar kan ik dit het beste doen?
Ik ben zelf 65 jaar.
Gr.Fred
Redactie Spaarrente 09 januari 2015Bedankt voor je bericht. Omdat banksparen voor je uitvaart op dit moment nog door geen enkele bank wordt aangeboden, heb je twee opties:
- Het geld storten in een uitvaartdeposito bij een uitvaartverzekeraar.
- Het geld op een 10-jaars deposito zetten bij de bank. Voor deze laatste optie, kun je op onze website zien welke bank de beste rente biedt.
albert 21 januari 2016Hallo Omdat banksparen voor een uitvaart bij. een bank kennelijk nog steeds niet mogelijk is raadt u aan het geld op een 10-jaars deposito te zetten bij een bank. Stel dat iemand dat doet en die persoon overlijdt een jaar later. Stelt die bank dan het geld wel direct beschikbaar?
Albert.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl

Gerelateerde itemsActuele spaarrente

Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken