Spaarrente.nl > Blog > Bankrekening kind: vanaf welke leeftijd?

Bankrekening kind: vanaf welke leeftijd?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 27 december 2022  | (2 reacties)

Veel ouders willen hun kinderen al vroeg leren omgaan met geld. Budgetvoorlichter NIBUD stelt in haar financiële opvoedplan dat vanaf ongeveer 10 jaar het goed is om voor een kind een eigen bankrekening te openen. Het hangt natuurlijk van je opvoeding en van de zelfstandigheid van je kinderen af welke leeftijd je beste kunt kiezen.

Loop geen rente mis! Vergelijk direct en op en de best passende spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Kinderspaarrekening vergelijken >>

Bankrekening openen voor kind tot 12 jaar

Een bankrekening vóór je kind openen voordat hij of zij 12 jaar is, kan bij Rabobank (zonder pinpas), ABN AMRO, ING, SNS Bank en RegioBank. Meestal kun je de rekening al openen vanaf de vierde verjaardag van je zoon of dochter, maar bij RegioBank kan dat pas als je kind 10 jaar is.

Als ouder houd je gemakkelijk toezicht op deze rekening, omdat je zelf ook gemachtigd bent om de rekening te gebruiken. Bij SNS Bank ontvang je zelfs een bericht als je kind met de betaalpas betaalt. Bovendien bepaal je als ouder hoeveel je kind maximaal op kan nemen of kan betalen in een week. 

Een leuk extraatje is dat de kinderrekeningen allemaal een rente vergoeden over het saldo en dat de betaalrekening niets kost. Bovendien kan je kind niet rood staan.

Betaalrekening openen voor kind vanaf 12 jaar

Naast bovengenoemde banken kun je bij ASN Bank en Triodos Bank een betaalrekening openen als je kind 12 jaar wordt. Vaak gaat het dan om een jongerenrekening. Een jongerenrekening lijkt op een betaalrekening voor volwassenen, behalve dat je als ouder toestemming moet geven voor de rekening en voor opties als internetbankieren. Daarnaast kan je kind niet rood staan en ontvangt hij of zij meestal rente over het saldo.

De ene bank biedt je kind meer vrijheden dan de ander. Bij Rabobank kan je kind bijvoorbeeld pas internetbankieren als hij of zij 15 jaar is.

Bankrekening openen voor kind om te sparen

Banken bieden naast betaalrekeningen ook spaarrekeningen voor kinderen aan vanaf elke leeftijd. Je kind leert met deze spaarrekening om zelf te sparen. Deze spaarrekeningen verschillen per bank. Vergelijk de verschillende banken dus goed om te bepalen welke bank de beste spaarrekening voor je kind biedt. 

Als je zelf wilt sparen voor je kind, dan kun je dit op een gewone spaarrekening of op een deposito doen. Het voordeel hiervan is dat je kind het geld niet uit kan geven aan zaken waarvoor het niet bedoeld is. 

Tip! Wil je de verschillende banken vergelijken om te bepalen waar je wilt sparen voor je kinderen? Dan kun je hier gemakkelijk de rente voor een reguliere spaarrekening vergelijken of het spaardeposito vergelijken met de looptijd van jouw keuze.

Tips om je kind met geld om te leren gaan

Wil je je kind leren omgaan met geld, dan kunnen deze tips je helpen:

  • Geef je kind steeds meer vrijheid in de spaardoelen en laat het steeds meer zelf betalen. Zo leert je kind om goed af te wegen wat hij of zij met het geld doet.
  • Als je kind klusjes doet voor geld, raakt hij of zij meer betrokken bij het geld.
  • Begin met kleine spaardoelen en beloon je kind als het spaardoel is behaald.
  • Maak de spaardoelen visueel voor je kind met bijvoorbeeld een foto. Daarbij kun je met streepjes aangeven hoeveel je kind al heeft gespaard en hoeveel het nog moet. Zo betrek je het kind er meer bij.
Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over kinderen en geld
Reacties
ton 30 juli 2013een spaarrekening openen voor je kind ,
heeft dat nog wel zin !
met een spaarrente van 1,5% als je geluk hebt.
en een inflatie van 3,2 %
wat voor profijt heb je dan over 20 jaar!?
kost je alleen maar veel geld! niet doen dus uitgeven !!
denny 01 augustus 201633% al een rekening openen voor een kind op de basisschool is slechts een tweede plaats.Het openen van een rekening gebeurt in de meeste gevallen als het kind naar de middelbare school gaat.Deze gegevens komen van de ASN bank
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken