Spaarrente.nl > Blog > Bankzaken en bankrekening na overlijden, wat moet je regelen?

Bankzaken en bankrekening na overlijden, wat moet je regelen?

Door Redactie Spaarrente.nl  | 20 september 2013  | (10 reacties)

Er komt veel op je af als iemand in je naaste omgeving overlijdt. Naast het verdriet moet je soms bepaalde zaken regelen en afhandelen. Een van deze zaken is de bankrekening van de overledene. Hoe regel je de bankzaken na overlijden en wat doe je met een blokkering van de bankrekening na overlijden?

Bankzaken na overlijden – Wie regelt het?

Als iemand overlijdt, regelt in eerste instantie de echtgenoot, echtgenote of de geregistreerd partner de bankzaken. Als er geen partner is, moet je bij de notaris een verklaring van erfrecht op laten stellen om iemand de bevoegdheid te geven om de zaken af te handelen. Meestal is dit een kind van de overledene of de notaris. Hierbij benoem je ook een persoon die de volmacht krijgt over de afhandeling van de bankzaken.

Als er een testament is, kan hierin een executeur aangewezen zijn. In dat geval heeft de overledene zelf bepaald wie de nalatenschap en dus ook de bankzaken regelt.

Tip! Probeer goed uit te zoeken bij welke banken de overledene rekeningen heeft. Zeker nu er veel internetspaarbanken bestaan, spreiden veel mensen hun geld over meerdere banken. 

Bankrekening na overlijden – Wat moet je regelen?

Als jij degene bent die de bankzaken moet regelen, begin je met het melden van het overlijden bij de bank. Dit kun je het best zo snel mogelijk doen. Bij de meeste banken kun je er voor kiezen om dit telefonisch te doen of om een formulier te downloaden en deze ingevuld per mail of post op te sturen. Hierbij geef je ook aan wie bevoegd is om de bankzaken te regelen. Meestal moet je hiervoor bepaalde documenten aan de bank overhandigen, zoals een verklaring van erfrecht en/of een akte van overlijden.

Ook moet je aangeven wat de bank met de rekening moet doen: de rekening tijdelijk laten beheren door de volmacht, de rekening op naam van de volmacht zetten of de rekening opheffen.

Veel banken sturen je na de melding een brochure met informatie over waar je aan moet denken en de contactgegevens van de bank. Hier haal je al veel informatie uit over wat je moet regelen en hoe je dit aan moet pakken.

Blokkeren rekening na overlijden

Zodra de bank de melding binnenkrijgt dat een rekeninghouder is overleden, blokkeert de bank alle rekeningen. Pas als de verklaring van erfrecht binnen is, geeft de bank de tegoeden weer vrij. Hoe lang deze blokkering duurt, hangt dus af van hoe lang je nodig hebt om de verklaring van erfrecht aan de bank te geven en van de verwerkingstermijn van de bank.

Het nadeel van deze actie is dat je geen rekeningen van de overledene meer kunt betalen met het geld op zijn of haar rekening. Ook automatische incasso’s worden niet meer afgeschreven. Als deze rekeningen op korte termijn betaald moeten worden, is degene die de bankzaken regelt hier verantwoordelijk voor.

Gelukkig maken sommige banken uitzonderingen op deze blokkade. De rekening van de uitvaartondernemer betaalt de bank doorgaans gewoon met het geld van de overledene, zelfs als de papieren nog niet helemaal rond zijn. Overleg dus altijd even met de bank wat de mogelijkheden zijn met de geblokkeerde rekening en welke papieren absoluut noodzakelijk zijn voordat de blokkering (deels) opgeheven kan worden.

Gezamenlijke rekening geblokkeerd na overlijden?

Als je samen met de overledene een betaal- of spaarrekening had, kan de bank de rekening blokkeren. Soms maken banken hierop echter een uitzondering als het gaat om een gezamenlijke rekening van partners. Maar als je gebruik mag blijven maken van deze rekening, wil dit niet zeggen dat je het totale saldo op mag nemen. Het saldo dat van de overledene was, valt onder zijn of haar nalatenschap. Pas als je verdeling van de nalatenschap officieel is vastgesteld en hieruit blijkt dat je recht hebt op dit saldo, mag je het geld naar eigen inzicht uitgeven.

Blokkeert de bank een rekening van je partner en jou, waardoor jij de rekeningen niet meer kunt betalen? Probeer dan om een regeling te treffen met de bank om in elk geval de belangrijkste rekeningen te betalen.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over betaalrekening
Reacties
adrie 25 januari 2015om problemen in het betaling verkeer te voorkomen is het dus van het grootste belang de mank NIET te informeren over het overlijden van een rekening houder.
als je informeert naar de mogelijkheden ben je al te laat en worden bestaande verplichtingen geblokkeerd met alle ellende van dien. het advies moet dus zijn de bank pas informeren als alles maar dan ook ECHT ALLES is afgehandeld. informeren
Marisol 16 november 2015Beste Adrie, krijg je dan achteraf geen problemen met de bank?
carla den dulk 09 juli 2016Adrie heeft gelijk, mijn vader is in april overleden en ze heeft de bank ingelicht hierover , alles is geblokkeerd ze heeft geen geld in huis en kan niet pinnen en nu
misschien volgende week is gezegt dat de bankpas afgehaald kan worden bijna 2 maanden ik ben heel woest hierover , wat een service en dat met je verdriet erbij,

c.j 13 november 2016Jammer dat Adrie gelijk heeft, ook hier, ouders overleden midden in verkoop huis en abn-amro bank heeft alles geblokkeerd en wil niet meewerken, zien zelfs een zuivere aanvaarding i.v.m. huis niet als verklaring van erfrecht.
Dan blijft dit wel als enigste advies voor een ieder over.
Als we dit hadden geweten hadden we het pas na een half jaar gemeld bij de bank als alles rond was en de erfenis afgehandeld.
Anoniem 03 mei 2017Wij krijgen een erfenis. Deze is gisteren overgemaakt na de opgegeven ibanrekening nummer. Maar kan dit na 1 persoon zijn? Die dit dan weer verdeeld na de rest van de erfgenamen ?
Rob 04 februari 2018Inderdaad banken en geld hebben geen gevoel en of enig inlevings vermogen.
Een overlijden meld je daarom dus ook pas als alles rond is.
Neem voor de zekerheid een bedrag op ter grote van
2 maandelijkse uitgave.
Draag verder zorgvuldig verantwoording betreffende de andere erfgenamen.
Laat U nimmer intimideren door Uw bank overstappen is immers een fluitje van een cent uh niet dat dat veel verschil maakt maar ,als je dan toch schofterig behandeld bent....
Jos Hendriks 31 maart 2018Na het overlijden van mijn moeder heb ik de rekening geblokkeerd.

Nu is er toch automatisch betalingen geweest van begrafenissen strafrecht enz.
Ik ben hier door niet geïnformeerd door de bank dat de automatische betalingen wel zullen door gaan.

Door familie omstandigheden is er al heel veel geld verdwenen.

Kan dit zomaar en hebben wij als erfrecht hier niks meer over te zeggen.


Tamara 09 april 2018Mijn vader is in januari overleden. zowel mijn broer als ik waren niet gemachtigd. inderdaad de bank blokkeer alles. MAAR JE KUNT GEWOON ALLE REKENINGEN NAAR DE BANK BRENGEN HUN BETALEN HET DAN ALSNOG!!!!! ZOALS HUUR ELCTR/GAS EN ALLES WAT MET DE BEGRAFENIS/ CREMATIE TE MAKEN HEEFT. En dus je hoefd echt niet in de problemen hierdoor te komen. Even goed informeren helpt !!!!!!
hans 16 juni 2020Afwijkende spelregels bij de banken.

Bij mijn en/of-account sloot de ene bank na het melden van overlijden van de partner metéén het account, andere banken maakten er op verzoek een éénpersoonsaccount van en weer andere banken melden, dat ze er later over wilden corresponderen.

Blokkeren of niet is een keuze van de bank. Mijn/ons conto werd bij één bank geblokkeerd en ik moest bovendien een Verklaring van Erfrecht via de notaris bezorgen. Kosten € 400,00!

Mijn eigen geld wordt nu dus in gijzeling gehouden. Deze procedure is overigens een aanbeveling van de NVB Nederlandse Vereniging Banken, waar bijna iedere bank lid van is.
De ene bank volgt deze aanbevelingen, de andere bank niet.

M.a.w. Een wettelijke regelgeving is niet dezelfde als de aanbevelingen van deze Vereniging aan alle banken, waaruit de betreffende bank klaarblijkelijk kan kiezen.

Bij het afsluiten van de en/of-rekening kwam dit thema niet ter sprake.

Ik overleg nu een vraag te stellen aan AFM Autoriteit Financiële Markten via het loket Consuwijzer of een klacht in te dienen via het Kifid, dat door banken is ingericht en wordt gefinancieerd onafhankelijk?.
Piet Verheijen 11 augustus 2022Waarom worden hier berichten getoond die niet meer van toepassing zijn. Een en/of rekening wordt niet meer geblokkeerd, tevens zijn er afspraken met banken gemaakt vwb betalingen zodanig dat problemen zoveel mogelijk worden voorkomen.
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken