Spaarrente.nl > Blog > 8 bespaartips voor studenten

8 bespaartips voor studenten

Door Redactie Spaarrente.nl  | 29 juni 2015  | (2 reacties)

Als student heb je het financieel meestal niet erg breed. De collegegelden en huren van studentenkamers worden alleen maar hoger. En de studiefinanciering is ook al niet bepaald een vetpot. Met de 8 handige bespaartips in dit artikel helpen we je om als student geld te besparen.

1. Gebruik je studentenkaart

Studenten krijgen vaak korting op vertoon van hun studentenkaart. Bijvoorbeeld voor concerten, musea of theater. Maar ook op bier in de kroeg, een maaltijd in een restaurant of een knipbeurt bij de kapper kun je in veel studentensteden korting krijgen. Zorg dus dat je je studentenkaart altijd bij je hebt, dat kan je heel wat euro’s besparen. Dit geldt ook in het buitenland, want vanwege Europese afspraken, geven alle EEG-landen kortingen voor studenten op musea en andere culturele instellingen.

2. Laptop via je studie

Als student kun je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder laptop. Maar een laptop is niet goedkoop. Daarom bieden veel hogescholen en universiteiten de mogelijkheid om via hen een laptop aan te schaffen. De scholen en universiteiten kunnen afspraken maken met fabrikanten om zo korting te regelen. Hierdoor is die laptop ineens een stuk goedkoper dan wanneer je ‘m zelf zou moeten kopen in de winkel.

3. Tweedehands studieboeken

Ook studieboeken vormen een grote kostenpost voor de student. Naast je collegegeld ben je hier vaak wel een paar honderd euro per studiejaar aan kwijt. Ook hier valt dus veel te besparen. Je kunt bijvoorbeeld tweedehands boeken kopen via oud-studenten of online via speciale websites voor tweedehands boeken. En later kun je hier natuurlijk zelf ook weer gebruik van maken door je oude studieboeken te verkopen. 

4. Goedkoop feesten!

Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van het studentenleven is feesten. Maar een ticket voor een festival of concert kost al snel een paar tientjes. Door gebruik te maken van veilingsites kun je deze kaartjes vaak veel goedkoper bemachtigen. Soms zelfs al voor maar 1 of 2 euro per ticket. 

5. Sporten via de universiteit

Om naast al dat feesten en harde studeren nog een beetje in conditie te blijven, willen veel studenten ook graag sporten. Bijna alle universiteiten in Nederland hebben een eigen sportcentrum waar je goedkoop een abonnement kunt afsluiten. Ook studenten van hogescholen in die stad, kunnen vaak goedkoop sporten bij de universiteit. Daarnaast bieden sommige sportscholen goedkopere abonnementen voor studenten aan. 

6. Samen sparen

Woon je in een studentenhuis, dan kun je samen sparen op een gezamenlijke studentenspaarrekening. Doordat iedereen hier maandelijks een bedrag op stort, heb je altijd wat geld achter de hand als bijvoorbeeld de gezamenlijke wasmachine kapotgaat of voor gezamenlijke activiteiten. Het geld dat jaarlijks overblijft op de rekening, kun je weer onderling verdelen. Het voordeel hiervan is dat je rente ontvangt over het gespaarde geld.

Tip! De spaarrentes verschillen sterk per bank. Het loont dus om verder te kijken dan de bank waar je ook je betaalrekening hebt. Waarschijnlijk kun je bij een andere bank tegen een hogere rente sparen Vergelijk hier de verschillende banken: Spaarrente vergelijken >>

7. Gezamenlijk eten

Samen eten met je huisgenoten is niet alleen gezelliger, het is ook nog veel goedkoper dan wanneer ieder voor zich moet koken. Als je voor een grote groep kookt, ben je per persoon namelijk veel minder geld kwijt dan wanneer je voor één persoon kookt. 

8. Bespaar op je verzekeringen

Ook op je verzekeringen kun je als studenten flink wat besparen. Veel verzekeraars bieden bijvoorbeeld speciale inboedel- of zorgverzekeringen aan voor studenten. De premies hiervan liggen vaak een stuk lager dan voor reguliere verzekeringen. Daarom is het altijd verstandig goed te vergelijken voor je een verzekering afsluit. Via de website Geld.nl kun je bijvoorbeeld gemakkelijk inboedelverzekeringen of zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.

Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over kosten studie
Reacties
Chantal 07 februari 2013Interessant artikel, wellicht neem ik dit op in mijn schoolpresentatie. Natuurlijk met bronvermelding. Groet, Chantal
Rick 25 november 2014Leuk stuk, ik denk dat er nog genoeg tips over blijven om een heel boek mee te vullen:
Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Akkoordverklaring
Verzenden
Blog Spaarrente.nl
Top 5 SparenAanbiederRente% Bigbank3,50%Yapi Kredi Bank1,80%Nationale Nederlanden1,00%ASN Bank0,90%SNS Bank0,80% Alle spaarbanken vergelijken