Een kostenpost waar je gemakkelijk te veel geld aan uitgeeft, zijn de boodschappen. De tips om te besparen op boodschappen vliegen je dan ook om de oren: nooit boodschappen doen met honger, met de fiets boodschappen doen omdat je minder mee kunt nemen, let op de aanbiedingen enzovoorts. Hoe kun je nu echt structureel besparen op je boodschappen?
Geld besparen boodschappen met aanbiedingen
Het ligt voor de hand, maar aanbiedingen kunnen je helpen besparen op de boodschappen. Toch zijn aanbiedingen vaak ook een verleiding om meer te kopen dan je nodig hebt. Je neemt gemakkelijk dat extra pak koeken mee of A-merk koffie terwijl het B-merk nog steeds goedkoper is. Alert blijven op de prijzen en op wat je werkelijk nodig hebt blijft dus belangrijk, al was het maar om te voorkomen dat je voorraadkast zo vol raakt dat alles langzaam maar zeker zijn houdbaarheid verliest.
Maak ook slim gebruik van je voorraadkast en je vriezer. Grootverpakkingen zijn vaak goedkoper en wat je niet nodig hebt, kun je invriezen of in de voorraadkast bewaren. Vlees is bijvoorbeeld een prijzig product dat je gemakkelijk in de aanbieding kunt kopen, zeker als je deze aan het eind van de dag koopt. Ook is het slim om brood, vleeswaren voor op brood, groenten en dergelijke in de aanbieding te kopen en in te vriezen. Zo voorkom je bovendien dat je iets weg moet gooien omdat het niet meer vers is.
Tip! Sommige producten hoef je nooit buiten de aanbieding te kopen als je vooruit plant. Producten als wasmiddel, shampoo, sauzen, toiletpapier, koffie en thee en tandpasta zijn regelmatig in de aanbieding. Je kunt hiervan elke keer een voorraadje voor bijvoorbeeld drie maanden aanleggen, en dat doe je opnieuw als het product weer in de aanbieding is.
Besparen boodschappen door je winkelbezoek te beperken
Door een week vooruit je boodschappen te doen, geef je uiteindelijk minder uit. Meestal koop je meer als je vaker naar de supermarkt gaat. Bovendien kun je slim met je weekvoorraad omgaan. Heb je een halve courgette nodig in de pasta van maandag, maak dan op dinsdag een gerecht waarvoor je de andere helft nodig hebt.
Plan voor je boodschappen vaste momenten, bijvoorbeeld maandagavond en vrijdagavond. Zo weet je precies voor hoeveel dagen je voorraad nodig hebt en kun je daar rekening mee houden. Bovendien is het verstandig om bijvoorbeeld eens in de maand met de auto naar een goedkope supermarkt te gaan om in te slaan. Je bent dan vaak veel goedkoper uit dan steeds naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan. En vergeet de markt niet, waar je vooral aan het eind van de dag goedkoop uit bent.
Geld besparen op boodschappen met een huishoudboekje
Veel mensen weten niet precies hoeveel zij uitgeven aan de boodschappen. Door een huishoudboekje bij te houden, krijg je inzicht in de boodschappen waar je te veel geld aan uitgeeft. Bovendien helpt het bijhouden van een huishoudboekje om bewuster met de boodschappen om te gaan. Je hoeft het boekje maar enkele maanden bij te houden om een goed inzicht te krijgen en te ontdekken waar je op kunt besparen.
Beloon jezelf!
Als je ziet hoeveel je bespaart, motiveert dit om hiermee door te gaan. Je maakt dit concreet voor jezelf door het geld dat je minder uitgeeft in een maand, op een aparte spaarrekening te zetten. Zo zie je elke maand je besparing groeien en door de rente groeit je besparing uit zichzelf nog verder. En doe vooral iets leuks met je besparing!