13e maand berekenen
Door Redactie Spaarrente.nl
|
27 december 2022
| (
6 reacties)
Aan het einde van het jaar ontvang je misschien een dertiende maand of eindejaarsbonus. Net als het vakantiegeld is dit een mooi extraatje bovenop je normale loon. Over deze dertiende maand en andere bonussen betaal je wel gewoon inkomstenbelasting, vaak zelf meer dan over je normale loon.
Wil je je 13e maand sparen? Zorg dan dat je geen rente-inkomsten misloopt en kies voor de beste spaarrente!
Belastingtarief 13e maand en andere bonus
Het Nederlandse belastingstelsel bestaat uit vier belastingschijven. Met een laag inkomen betaal je alleen belasting in de laagste belastingschijf, met een hoger inkomen betaal je in meerdere schijven belasting. Je betaalt dan dus gedeeltelijk belasting tegen het laagste tarief in de eerste schijf en gedeeltelijk tegen het hogere tarief in de volgende schijven. In de onderstaande tabellen zie je de tarieven voor 2023.
Inkomen |
Belastingtarief 2023 |
T/m 73.031 euro |
36,93 procent |
73.032 euro of meer |
49,50 procent |
De dertiende maand wordt bovenop je jaarsalaris wordt geteld, waardoor de dertiende maand altijd volledig in de hoogste belastingschijf valt die op jou van toepassing is.
Belasting 13e maand en heffingskorting
Een andere factor die maakt dat je meer belasting betaalt over de 13e maand, is de loonheffingskorting. Alle werknemers hebben recht op een aantal loonheffingskortingen, bijvoorbeeld arbeidskorting. Dat wil zeggen dat je een korting krijgt op de inkomstenbelasting die je betaalt over je loon. Deze heffingskortingen verrekent de Belastingdienst elke maand automatisch met het loon of je kunt deze zelf bij de belastingaangifte laten verrekenen. Voor de dertiende maand geldt echter geen heffingskorting, waardoor je per saldo meer belasting betaalt.
13e maand belasting – Voorbeeld belastingtarief bij bonus
Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe je zelf de belasting over je dertiende maand berekent. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de belasting over de dertiende maand alleen berekend kan worden als je ook de andere vormen van bijzondere beloning meetelt, zoals vakantiegeld en overuren. Deze bedragen bepalen namelijk de hoogte van je totale bruto inkomsten en dus de belastingschijf waarbinnen de dertiende maand valt.
Stel: Je inkomen bedraagt 3.000 euro bruto. Daarnaast ontvang je 2.880 euro vakantiegeld. Er is geen sprake van andere vormen van bijzondere beloning, zoals uitbetaalde overuren. Je bruto-inkomen op het moment dat je de dertiende maand ontvangt, is dus je bruto jaarloon plus je bruto vakantiegeld. Dat is 38.880 euro. Je dertiende maand bedraagt 3.000 euro bruto. In totaal bedraagt je inkomen dan 41.880 euro.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 36,93 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.107 euro. Je houdt dan dus 1.893 euro netto over van je dertiende maand in 2023.
Meer weten over?Lees ook onze andere artikelen over
13e maand
ReactiesTaxman 08 januari 2015Erg rare stelling:
''Over je dertiende maand betaal je een bijzonder belastingtarief.''
Welk tarief is dit dan? Gewoon een van de vier loonschijven. Er bestaat geen ''speciaal'' belasting tarief voor bonussen. All het inkomen over het jaar loon & bonussen moet gewoon opgeteld worden en aan het eind van het jaar kortingen toepassen en dan belasting toepassen volgens de geldende belasting schijven.
De statement doet suggereren dat er een speciaal tarief is dat anders is dan de loonbelasting......
Redactie Spaarrente 09 januari 2015Bedankt voor je reactie. De zin die je citeert kan inderdaad verwarrend overkomen. We hebben de tekst dus aangepast.
Mike 13 januari 2016Hoe wordt de bonus belast als deze zorgt dat je jaarinkomen incl bonus in een nieuwe schijf terecht komt?
Bijvoorbeeld: jaarinkomen zonder bonus is 63.000 euro en met bonus wordt dat 67.000. Wordt de bonus dan volledig in tarief 4 belast of gedeeltelijk nog in tarief 3?
Gab 12 oktober 20173000-40,8%=1776 en niet 1560 .
Waarom heeft u 1560 geschreven?
Redactie Spaarrente.nl 13 oktober 2017@Gab, je hebt gelijk. Er staat een rekenfout in het artikel. We hebben het direct aangepast.
Roy 05 oktober 2022een kale brutoloon is voor mij 2180,-
37% belasting gaat eraf, dus dat is 780,- wat naar de belasting gaat. Nogal sneu en ik vind dat veel geld. Daar werk je dan voor.
Wil niet te verzuurd zijn, ben blij met een 13e maandloon en loop verder ook niet te zeiken, maar over dit soort dingen blijf ik me verbazen.
Gaat er ook nog 600,- aan loonheffing vanaf?