13e maand berekenen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Aan het einde van het jaar ontvang je misschien een dertiende maand of eindejaarsbonus. Net als het vakantiegeld is dit een mooi extraatje bovenop je normale loon. Over deze dertiende maand en andere bonussen betaal je wel gewoon inkomstenbelasting, vaak zelf meer dan over je normale loon. 

Belastingtarief 13e maand en andere bonus

Het Nederlandse belastingstelsel bestaat uit vier belastingschijven. Met een laag inkomen betaal je alleen belasting in de laagste belastingschijf, met een hoger inkomen betaal je in meerdere schijven belasting. Je betaalt dan dus gedeeltelijk belasting tegen het laagste tarief in de eerste schijf en gedeeltelijk tegen het hogere tarief in de volgende schijven. In de onderstaande tabellen zie je de tarieven voor 2023.

Inkomen Belastingtarief 2024
T/m 75.518 euro 36,97 procent
75.518 euro of meer 49,50 procent

De dertiende maand wordt bovenop je jaarsalaris wordt geteld, waardoor de dertiende maand altijd volledig in de hoogste belastingschijf valt die op jou van toepassing is.

Belasting 13e maand en heffingskorting

Een andere factor die maakt dat je meer belasting betaalt over de 13e maand, is de loonheffingskorting. Alle werknemers hebben recht op een aantal loonheffingskortingen, bijvoorbeeld arbeidskorting. Dat wil zeggen dat je een korting krijgt op de inkomstenbelasting die je betaalt over je loon. Deze heffingskortingen verrekent de Belastingdienst elke maand automatisch met het loon of je kunt deze zelf bij de belastingaangifte laten verrekenen. Voor de dertiende maand geldt echter geen heffingskorting, waardoor je per saldo meer belasting betaalt.

13e maand belasting – Voorbeeld belastingtarief bij bonus

Het onderstaande voorbeeld laat zien hoe je zelf de belasting over je dertiende maand berekent. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de belasting over de dertiende maand alleen berekend kan worden als je ook de andere vormen van bijzondere beloning meetelt, zoals vakantiegeld en overuren. Deze bedragen bepalen namelijk de hoogte van je totale bruto inkomsten en dus de belastingschijf waarbinnen de dertiende maand valt.

Stel: Je inkomen bedraagt 3.000 euro bruto. Daarnaast ontvang je 2.880 euro vakantiegeld. Er is geen sprake van andere vormen van bijzondere beloning, zoals uitbetaalde overuren. Je bruto-inkomen op het moment dat je de dertiende maand ontvangt, is dus je bruto jaarloon plus je bruto vakantiegeld. Dat is 38.880 euro. Je dertiende maand bedraagt 3.000 euro bruto. In totaal bedraagt je inkomen dan 41.880 euro.

De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 36,97 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.109 euro. Je houdt dan dus 1.891 euro netto over van je dertiende maand in 2024.

Wil je je 13e maand sparen?

Zorg dan dat je geen rente-inkomsten misloopt en kies voor de spaarrekening met de hoogste rente.

Beste spaarrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten