0,5% spaarrente bij grootbank

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 24 maart 2016

De grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank bieden in april nog maar 0,5 procent rente op een vrij opneembare spaarrekening. ING Bank heeft de rente al verlaagd voor saldo’s tot 25.000 euro. ABN AMRO en Rabobank volgen op 31 maart. “Met de huidige inflatie van 0,6 procent levert sparen bij een grootbank je dus niks op”, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. “Het kost je zelfs geld en dan hebben we het nog niet eens gehad over de belasting die je betaalt over je spaargeld.”

Ook andere spaarrekeningen leveren niets meer op

Wie een hoger rendement wil kan ervoor kiezen over te stappen naar een kleinere bank, maar ook dat is geen vetpot. “Welke spaarrekening je ook kiest, je verdient nooit meer rente dan de inflatie en de vermogensrendementsheffing bij elkaar opgeteld (0,6 + 1,2 procent)”, licht Bulthuis toe.

De hoogste rente krijg je momenteel bij Argenta, NIBC Direct en Nationale Nederlanden. Deze bieden 1 procent rente op een spaarrekening. Bij Knab krijg je 1,1 procent rente, maar daar moet je dan wel een verplichte betaalrekening voor 5 euro per maand bij afsluiten.

Ook deposito biedt geen oplossing

Wie nog wat wil overhouden na aftrek van de inflatie en de belasting, moet minimaal 1,8 procent spaarrente krijgen. Dit kan als je het spaargeld vastzet op een deposito. Je moet het geld dan wel minimaal 8 jaar vastzetten. “En zo lang je geld vastzetten is met het oog op mogelijke rentestijgingen in de toekomst echt niet verstandig”, zegt Bulthuis.

Wat moet ik dan met mijn spaargeld?

Ondanks de lage rentes, raadt Bulthuis sparen echter niet helemaal af. “Het is natuurlijk verstandig nog wat geld achter de hand hebben als financiële buffer. Je kunt hiervoor dan het beste kiezen voor een spaarrekening die je een relatief goed en stabiel rendement oplevert.”

Wie meer spaargeld heeft dan noodzakelijk voor een buffer, kan op zoek gaan naar alternatieven voor sparen. Beleggen is een optie, maar dan moet je wel bereid zijn je hierin te verdiepen of het over te laten aan een vermogensbeheerder. Houd er ook rekening mee dat beleggen het risico meebrengt dat je (een deel van) het geld kwijtraakt.

Andere alternatieven zijn aflossen op je hypotheek of op consumptieve kredieten. “Zeker als je een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebt, is aflossen verstandig. De rentes die je over deze schulden betaalt zijn erg hoog, waardoor aflossen een flinke besparing aan rentekosten oplevert”, legt Bulthuis uit.

Aflossen op je hypotheek vraagt om een zorgvuldige financiële afweging, dus voordat je hiertoe overgaat, kun je het beste contact opnemen met een financieel adviseur. Die kan berekenen of extra aflossen voordelig is.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten