Spaarrente.nl > Blog > Spaarrente zakelijke rekening laag

Spaarrente zakelijke rekening laag

06 maart 2013  | door Eefje van Haaften  | (1 reactie)

Niet alleen de spaarrentes op particuliere spaarrekeningen daalden het laatste jaar. Ook de zakelijke spaarrekeningen moesten flink inleveren op de spaarrente. Gemiddeld bedraagt de rente op vrij opneembare zakelijke spaarrekeningen nog maar 1,55 procent, bijna 0,3 procent minder dan de gemiddelde rente op particuliere spaarrekeningen. Het verschil tussen de hoogste particuliere en hoogste zakelijke rente bedraagt 0,12 procent, een veel kleiner verschil. Zakelijk spaarders kunnen dus veel meer rendement behalen op hun geld als zij kiezen voor een andere bank.

Waarom lagere spaarrente zakelijke rekening?

Dat de rente op zakelijke spaarrekeningen lager ligt dan de rente op particuliere spaarrekeningen is niets nieuws. Of de actuele rentestanden nu hoog of laag zijn, zakelijk spaarders krijgen minder spaarrente dan particuliere spaarders. De reden hiervoor is dat zakelijk spaarders anders omgaan met spaargeld dan particuliere spaarders. De laatste groep laat spaargeld vaak langer op een rekening staan, omdat zij graag spaargeld achter de hand houden. 

Zakelijk spaarders zetten geld meestal korter op de spaarrekening. Zij gebruiken het geld liever voor investeringen en beleggingen of voor het betalen van rekeningen en personeelskosten. Banken kunnen er dus niet van uit gaan dat zakelijk geld voor langere tijd beschikbaar is. In tegenstelling tot particulier geld, kunnen banken zakelijk geld dus nauwelijks gebruiken voor investeringen of bijvoorbeeld voor het verstrekken van kredieten. 

Actuele spaarrente zakelijke rekeningen

De meeste banken hanteren dus een lagere rente voor de zakelijk sparen. LeasePlan Bank bijvoorbeeld, die met 2,22 procent op dit moment de hoogste spaarrente geeft voor particulieren, geeft zakelijk spaarders een spaarrente van 1,82 procent. Maar niet bij elke bank is het verschil zo groot: het verschil bij SNS Bank bedraagt bijvoorbeeld maar 0,05 procent en bij ASN Bank 0,1 procent. 

De hoogste rente bedraagt nu 2,1 procent bij SNS Bank en RegioBank. Naar verwachting zullen deze spaarrentes nog gaan dalen, omdat banken met staatssteun vaak niet de hoogste spaarrente mogen bieden. Na deze banken volgen Reaal ASN Bank met een rente van 2 procent en daarna MoneYou met 1,9 procent. Ook LeasePlan Bank biedt een relatief hoge rente. Bij het vergelijken van de rente is het belangrijk om ook te letten op een stabiele hoge rente. 

Lagere zakelijk depositorente

Geld op een spaardeposito staat echter voor de afgesproken periode vast. Hierin verschilt zakelijk geld dus niet van particulier geld. De meeste banken geven dan ook dezelfde rente op een zakelijk deposito als op een particulier deposito. Toch geldt dit niet voor elke bank. Zo geeft LeasePlan Bank 2 procent rente op het zakelijk deposito met een looptijd van 1 jaar, tegenover een rente van 2,25 op het particuliere 1-jaars deposito. 

Tegelijk bestaan er veel minder zakelijk deposito’s dan particuliere deposito’s, omdat zakelijk spaarders vaak hun geld niet vast willen zetten. Als alternatief voor deposito’s bieden banken rekeningen aan met een basisrente en een bonusrente als het bedrag gedurende een termijn op de rekening blijft staan. Hierbij geldt doorgaans een basisrente die ver beneden de gemiddelde rente van vrij opneembare spaarrekeningen ligt. Meestal is deze rente lager dan een procent. 

Wat kunnen zakelijk spaarders het best doen?

Het is voor zakelijk spaarders belangrijk om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Hierbij spelen de voorwaarden een doorslaggevende rol, omdat deze maken of de rente van een bank al dan niet aantrekkelijk is voor een organisatie. Zo is de ene rekening aantrekkelijker voor organisaties die enkele duizenden euro’s op de rekening willen zetten, terwijl organisaties die enkele tonnen op een rekening willen zetten bij andere banken beter uit zijn. Stel dat een bank een aantrekkelijke bonusrente hanteert, maar deze alleen uitkeert als het saldo minimaal 15.000 euro is, dan heeft een bedrijf met een saldo van 10.000 euro niets aan deze bonusrente. 

Bij zakelijke spaarrekeningen is het vergelijken van voorwaarden dus nog belangrijker dan bij particuliere spaarrekeningen, omdat de verschillen nog groter zijn. Een ZZP’er heeft nu eenmaal behoefte aan een andere spaarrekening dan een MKB’er en een vereniging heeft weer een andere behoefte. 

Meer weten over? Lees ook onze andere artikelen over zakelijke bank
Reacties
bram 20 januari 2015 Maar wat dan bijzonder is : bij mijn bank is de deposito rente voor zakelijk ook een stuk lager. daar geld het argument dat geld bij bedrijven korter op de rekening staat niet.

Reageer hierop
Naam
Emailadres (wordt niet gepubliceerd)
Uw bericht  
Code
Blog Spaarrente.nl
Top 5 Sparen Aanbieder Rente% Centraal Beheer Achmea2,60%OHRA2,55%NIBC Direct2,30%Nationale Nederlanden2,25%RegioBank2,20% Alle spaarbanken vergelijken