Spaarder levert tot 2,5 procent in bij grootbanken

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 15 januari 2013

Wie spaart bij ING, ABN AMRO of Rabobank levert door de hoge inflatie en lage spaarrente op dit moment flink in op zijn spaargeld, blijkt uit een inventarisatie van Spaarrente.nl. De inflatie is in de afgelopen maand december gestegen naar 2,9 procent, terwijl de spaarrentes bleven kelderden. ING, ABN AMRO en Rabobank bieden spaarrentes die 1,3 procent lager liggen dan de inflatie. “Tel daar de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent bij op en de spaarder levert 2,5 procent in op de waarde van zijn spaargeld door te sparen bij de grootbanken”, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe.

Veel mensen kiezen voor een spaarrekening bij hun vaste bank, waar ze ook de betaalrekening hebben lopen. “Dat is natuurlijk heel gemakkelijk en prettig, want die bank ken je. Maar deze mensen kunnen er veel bij winnen als zij nu gaan sparen bij een andere bank”,  zegt Bulthuis. “Het verschil in rente kan bijna één procent bedragen met de kleinere banken.”

Maar ook spaarders die kiezen voor deze kleinere banken blijven inleveren op hun spaargeld. Argenta bood tot vandaag (15 januari 2013) de hoogste spaarrente met 2,5 procent op een vrij opneembare spaarrekening. Maar deze spaarrente wordt verlaagd naar 2,3 procent. Door deze verlaging bedraagt de hoogste spaarrente vanaf nu 2,4 procent bij WestlandUtrecht Bank. Deze spaarrente ligt nog maar 0,5 procent onder de inflatie waar de grootbanken 1,3 procent onder de inflatie zitten.

Positieve rente bijna onmogelijk

Een positieve rente krijgen op het spaargeld is voor de spaarder bijna onmogelijk geworden. Om meer spaarrente te krijgen dan de inflatie moet de spaarder zijn spaargeld een aantal jaar vastzetten op een spaardeposito. Echter indien de spaarder meer spaargeld heeft dan het heffingsvrije vermogen van 21.139 euro, moet ook nog 1,2 procent vermogensbelasting betaald worden. Als je dit optelt bij de inflatie, dan moet de spaarder 4,1 procent rente op zijn spaargeld krijgen om er niet op in te leveren. Alleen het tienjarig deposito van BIGBANK biedt deze mogelijkheid. 

“Maar op dit moment is het niet verstandig om te kiezen voor een deposito met zo’n lange looptijd”, zegt Bulthuis. “De rente is extreem laag en zit bijna op het dieptepunt. De kans is groot dat de spaarrentes over een paar jaar alweer een stuk hoger liggen. Het is dan zonde om 10 jaar lang vast te zitten aan deze lage depositorente.”

Kies voor een stabiele rente!

Toch raadt Spaarrente.nl sparen zeker niet af. Hoewel sparen op korte termijn nu geld kost, is het wel belangrijk dat spaarders een financiële buffer behouden. “Verstandig is om nu een spaarrekening te kiezen met een hoge spaarrente”, zegt Bulthuis. “Belangrijk daarbij is een bank te selecteren die de afgelopen jaren een stabiele, hogere spaarrente bood. Voorbeelden hiervan zijn SNS Bank, MoneYou, WestlandUtrecht Bank en Argenta.”

Volgens Bulthuis moeten spaarders hun keuze voor een spaarrekening baseren op zowel de huidige rente als op de rente die de bank bood in het verleden. “Enkel kiezen voor de hoogste spaarrente op dit moment is niet aan te raden omdat er verschillende banken zijn welke soms een actierente bieden en dan na enkele maanden ineens hun rente sterk verlagen.”

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten