Jongerenspaarrekening: Hoeveel keuze heb je?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Wil je als jongere een spaarrekening openen, om bijvoorbeeld de inkomsten van je bijbaantje op te storten? Of wil je als ouder een spaarrekening openen voor je zoon of dochter? Banken bieden verschillende mogelijkheden. Je kunt bij de grote banken een speciale jongerenspaarrekening openen. En als ouder kun je ook een reguliere spaarrekening openen op naam van je kind. In dit artikel lees je welke mogelijkheden je hebt.

Jongerenspaarrekening – Voordelen

Waarom zou je eigenlijk een speciale jongerenspaarrekening openen in plaats van een gewone spaarrekening? Het belangrijkste voordeel is dat de jongere zelf kan sparen en het geld kan opnemen. Een reguliere spaarrekening beheren kan meestal alleen met toestemming van een ouder of verzorger.

Bovendien bieden banken vaak extra voordelen op de jongerenspaarrekening, zoals een bonusrente als je jarig bent of andere extraatjes. En de rente voor kinderen- en jongerenspaarrekeningen ligt soms hoger dan de rente voor reguliere spaarrekeningen.

Jongerenspaarrekening of kinderspaarrekening

De meeste banken bieden geen speciale jongerenspaarrekening aan, maar kinderspaarrekeningen die zowel voor kinderen als voor jongeren bedoeld zijn. Let hierbij goed op de leeftijdsgrenzen, want sommige kinderspaarrekeningen lopen tot je 12e verjaardag en andere tot je 18e verjaardag. De bank zet de spaarrekening daarna automatisch om in een spaarrekening voor volwassenen.

Daarnaast bieden sommige banken de mogelijkheid om een gewone spaarrekening voor volwassenen te openen als jongere, zoals Rabobank.

Wat de beste keuze is, hangt af van de voorwaarden van de spaarrekening. Je betaalt nooit kosten voor een spaarrekening, maar je ontvangt wel op elke spaarrekening een ander rentepercentage en bovendien bieden kinderspaarrekeningen vaak leuke extra’s, zoals een extra bedrag op de rekening na je eerste storting. Maar het grootste deel van de extra’s, zoals een knuffel of speciale spaarpot, past beter bij kinderen dan bij jongeren.

Een andere voorwaarde is dat je als jongere niet altijd zelf over het geld kunt beschikken. De spaarrekeningen van ASN Bank en Triodos Bank bijvoorbeeld zijn heel geschikt voor ouders die voor hun kinderen sparen, maar niet om zelf voor je volgende vakantie te sparen. Je mag het geld namelijk pas na je 18e verjaardag opnemen. Bij een aantal andere spaarrekeningen heb je toestemming van je ouders nodig om geld op te nemen.

Tip! Loop geen rente-inkomsten mis! Kijk direct welke rekening de meeste rente oplevert:

Spaarrekening jongeren of betaalrekening

Sommige banken bieden geen jongerenspaarrekening aan, maar wel een betaalrekening voor jongeren waarop je rente ontvangt. Zo kun je met één rekening sparen en betalen tegelijk. Handig om alles bij elkaar op een rekening te regelen, maar er zijn ook belangrijke nadelen. Je haalt op deze manier namelijk gemakkelijk je spaargeld en je betaalgeld door elkaar en dit maakt het sparen voor bijvoorbeeld je vakantie moeilijker. Met de nodige discipline voorkom je dit, maar niet iedereen heeft deze discipline. Een tweede nadeel is dat banken vaak minder rente bieden op deze rekeningen dan op spaarrekeningen. 

Sparen jongeren en schenkbelasting

Jongeren sparen zelf voor bijvoorbeeld een vakantie, rijbewijs, scooter of voor gadgets. Maar misschien willen ouders of grootouders wel meesparen. Zij vragen zich dan af of zij dit beter op een spaarrekening op naam van de jongeren kunnen doen of op een spaarrekening op eigen naam. Het voordeel van sparen op naam van de ouder is dat de jongere het geld niet uit kan geven aan zaken waarvoor het geld niet bedoeld was. Het voordeel van een spaarrekening op naam van de jongere is de schenkbelasting.

Stel dat opa en oma elk jaar 500 euro willen schenken. Voor deze schenking geldt een jaarlijkse vrijstelling van 2.173 euro. Storten zij dit bedrag elk jaar op een spaarrekening op naam van de jongere, doen hoeft er geen schenkbelasting betaald te worden omdat de schenking niet boven de vrijstelling uitkomt. Maar als opa en oma tien jaar lang 500 euro sparen op een eigen spaarrekening en dit bedrag daarna ineens geven, bedraagt de schenking meer dan de vrijstelling en moet er dus wel schenkbelasting betaald worden.

Haal alles uit je spaargeld!

Je spaargeld lever het meest op als je spaart tegen de hoogste rente. Kijk hier welke jongerenspaarrekening op dit moment de meeste rente geeft.

Vergelijk direct
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten